fbpx

header

Dve izložbe Danke Dimitrijević „Priroda“ i „Društvo“

danka-dimitrijevic-izlozba-2022

Dve izložbe Danke Dimitrijević, pod nazivom „Priroda“ i „Društvo“ biće otvorene čak u dva prostora – u galerijama Sanjaj i Haos koje su uspostavile saradnju.

 

Danka će se publici predstaviti kompaktnom koncepcijsko-likovnom celinom postavljenom u vidu dve izložbe pod nazivima „Priroda“ i „Društvo“.

 

U prostorijama galerije Haos biće izloženi crteži, dok će u galerija Sanjaj biti postavljene slike-skulpture.

 

Neumorno radeći na razvoju, problematizovanju i preispitivanju likovnih jezičkih zamki, Danka se u svom radu vrlo eksplicitno bavi pitanjima prirode i čoveka kao njenog sastavnog dela, kroz visoko estetizovanu društveno-angažovanu umetnost.

 

Suptilni motiv ptice, simbola slobode, poletnosti i nepoznavanja granica smešten je u ne tako vedar okvir društvene stvarnosti. Već sam termin okvir ukazuje da ograničenost i uslovljenost, na sve ono suprotno od ptice, na stvarnosti koju čovek konstruisanjem dekonstruiše.

 

 

Krajem prošle godine, svoj rad, delovanje i aktivno učestvovanje u kreiranju recentne umetničke scene započela je galerija Sanjaj.

 

Izložbu u Galeriji Sanjaj otvaraju Sanja Janković i dr Nele Karajlić u utorak, 22. februara od 18.30 časova. Istog dana, u Galeriji Haos u 20 časova će se obratiti Borka Božović i umetnica Danka Dimitrijević.

 

Obe izložbe traju do 18. marta.

 

Danka Dimitrijević rođena je 1979. godine u Kraljevu. Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo. Završila je magistarske studije 2005. godine u klasi profesora Gordana Nikolića. Doktorirala je slikarstvo 2012. godine na istom fakultetu kod mentora Velizara Krstića. Član ULUS-a i samostalni umetnik od 2004. godine.

 

Izlagala je dvadeset puta samostalno i više od četrdeset puta kolektivno u zemlji i inostranstvu.  Učestvovala je na više rezidencijalnih programa i simpozijuma u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Slovačkoj. Izlagala je na internacionalnim umetničkim sajmovima u Nemačkoj i Grčkoj.

 

Njeni radovi nalaze se u kolekcijama „Wiener Städtische“ i „Copelouzos Family Art Museum“, kao i mnogim privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište