fbpx

header

Dve izložbe Danke Dimitrijević „Priroda“ i „Društvo“

danka-dimitrijevic-izlozba-2022

Dve izložbe Danke Dimitrijević, pod nazivom „Priroda“ i „Društvo“ biće otvorene čak u dva prostora – u galerijama Sanjaj i Haos koje su uspostavile saradnju.

 

Danka će se publici predstaviti kompaktnom koncepcijsko-likovnom celinom postavljenom u vidu dve izložbe pod nazivima „Priroda“ i „Društvo“.

 

U prostorijama galerije Haos biće izloženi crteži, dok će u galerija Sanjaj biti postavljene slike-skulpture.

 

Neumorno radeći na razvoju, problematizovanju i preispitivanju likovnih jezičkih zamki, Danka se u svom radu vrlo eksplicitno bavi pitanjima prirode i čoveka kao njenog sastavnog dela, kroz visoko estetizovanu društveno-angažovanu umetnost.

 

Suptilni motiv ptice, simbola slobode, poletnosti i nepoznavanja granica smešten je u ne tako vedar okvir društvene stvarnosti. Već sam termin okvir ukazuje da ograničenost i uslovljenost, na sve ono suprotno od ptice, na stvarnosti koju čovek konstruisanjem dekonstruiše.

 

 

Krajem prošle godine, svoj rad, delovanje i aktivno učestvovanje u kreiranju recentne umetničke scene započela je galerija Sanjaj.

 

Izložbu u Galeriji Sanjaj otvaraju Sanja Janković i dr Nele Karajlić u utorak, 22. februara od 18.30 časova. Istog dana, u Galeriji Haos u 20 časova će se obratiti Borka Božović i umetnica Danka Dimitrijević.

 

Obe izložbe traju do 18. marta.

 

Danka Dimitrijević rođena je 1979. godine u Kraljevu. Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo. Završila je magistarske studije 2005. godine u klasi profesora Gordana Nikolića. Doktorirala je slikarstvo 2012. godine na istom fakultetu kod mentora Velizara Krstića. Član ULUS-a i samostalni umetnik od 2004. godine.

 

Izlagala je dvadeset puta samostalno i više od četrdeset puta kolektivno u zemlji i inostranstvu.  Učestvovala je na više rezidencijalnih programa i simpozijuma u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Slovačkoj. Izlagala je na internacionalnim umetničkim sajmovima u Nemačkoj i Grčkoj.

 

Njeni radovi nalaze se u kolekcijama „Wiener Städtische“ i „Copelouzos Family Art Museum“, kao i mnogim privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište