fbpx

header

„Da li mi je zaista potreban um?“: Izložba 4 umetnika iz Atine

izlozba-da-li-mi-je-zaista-potreban-um-u10-2022

Izložba „Da li mi je zaista potreban um?“ je izložba Ane Samare, Vansena Merinjaka, Evgenije Joanidu i Katerine Haru. Oni su četiri mlada vizuelna umetnika koji žive i rade u Atini.

 

Njihove inače različite umetničke prakse su na ovom projektu približene tako da prave idejnu kompoziciju sačinjenu više narativa. U izložbi „Da li mi je zaista potreban um?“ umetnici se kreću od individualnih do kolektivnog sećanja, tako napred i nazad.

 

Pričanje ovih priča ne stvara hijerarhiju između slika i reči, niti između onoga što se obično smatra važnim, a šta ne. Ono jednostavno sastavlja elemente na osnovu nejasnih intuicija. Heterogene stvarnosti se preklapaju, ukrštaju, a ponekad čak i protivreče jedna drugoj. Umesto da pokušaju da rekonstruišu jedan fundamentalni narativ, autori izložbe zamišljaju stvarnost kao čudno i rasprostranjeno mesto.

 

Kao rezultat toga, četiri odvojena pristupa se spajaju u instalaciju koja pokušava da baci vizuelnu čaroliju na svakog posetioca.

 

Katerina Haru rođena je 1990. godine u Atini, Grčkoj. Ona se 2009. godine preselila u Pariz gde je upisala studije na Nacionalnoj visokoj školi lepih umetnosti. Studirala je u klasi Žan-Marka Bustamantea i Vernhera Bouvensa. Završila je master studije slikarstva i novih medija. Učestvovala je na grupnim izložbama u Francuskoj, Ekvadoru, SAD, Maroku, Kipru i Grčkoj. Njen rad je predstavljen u Muzeju Luvr, 2017. godine, kao i na Festivalu istorije umetnosti 2018. godine. Od 2011. godine sarađuje sa pozorišnom grupom Oper(O) kao scenografkinja i vizuelna umetnica. Njen najnoviji rad u oblasti opere bila je izrada scenografije za savremenu operu „Orfej“ na sceni Nacionalne opere Fondacije Stavros Niarhos.

 

Evgenija Joanidu je rođena 1996. godine u Nikoziji na Kipru. Završila je studije na Školi likovnih umetnosti u Atini, 2020. godine. Njena prva samostalna izložba, „At the absence of a lake: a way of becoming“, predstavljena je u rezidenciji Snehta, Atina, Grčka, u junu 2021. godine. Učestvovala je na grupnim izložbama i kolaborativnim projektima, kao što su: „Day’s Residues“ (Atina, 2020), „Human Particles of the Living Sun“ (Lajpcig, 2019), „The spirit of the stairs“ (Krit, 2019), „Just before the interaction“ (Atina, 2019).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by U10 (@u10_artspace)

 

Otvaranje izložbe „Da li mi je zaista potreban um?“ zakazano je za 21. april sa početkom u 19 časova. 

 

Vansen Merinjak je iz Francuske, Pariza, a rođen je 1991. godine. Završio je studije na Nacionalnoj visokoj školi lepih umetnosti u Parizu. Trenutno živi i radi u Atini. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi uključujući: „Flat“, Espace Voltaire (Pariz, 2021), „the island K and the theory of the south“ (Krit, 2020), „come together“ (Atina, 2019), „Anour 404“ (Marakeš, 2018). Jedan je od osnivača nezavisnog izložbenog prostora Noucmas koji postoji od 2019. godine i nalazi se u Atini. Saradnja i organizovanje izložbi važan su deo njegovog rada.

 

Ana Samara rođena je 1997. godine u Grčkoj, u Atini. Završila je studije na Školi likovnih umetnosti u rodnom gradu, 2021. godine. Učestvovala je na grupnim izložbama kao što su: diplomska izložba Škole likovnih umetnosti (Atina, 2021), „Inventing Revolution“ (Atina, 2021), „TORA! ΤΩΡΑ! TORA! ΤΩΡΑ!“, kolaborativni teleperformans (Atina, 2020,), „Text of Appearances“ (Atina, 2019) i „150 godina akcionarskog fonda državnih službenika“ (Atina, 2017).

 

Posetioci će moći da vide radove ovih mladih umetnika do 14. maja u Umetničkom prostoru U10.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište