fbpx

header

“Ćutke postavljeno pitanje” u Galeriji Doma omladine

Izložba "Ćutke postavljeno pitanje"

Izložba “Ćutke postavljeno pitanje” Veljka Vučkovića, biće otvorena u četvrtak, 16. juna u Galeriji Doma omladine Beograda.

 

U svom istraživanju slikarskog medija Vučković se bavi problematikom korišćenja već postojećih vizuelnih predstava kao početnih tačaka u radu. U slučaju izložbe “Ćutke postavljeno pitanje”, reč je o zamrznutim isečcima iz tri, pretežno politička, filmska ostvarenja nastala tokom prelaska iz šezdesetih u sedamdesete godine prošlog veka – Istraga o besprekornom građaninu (1970) režisera Elija Petrija, kao i Z (1969) i Stanje opsade (1972) režisera Кoste Gavrasa.

 

“Arheološki” pristup umetnika Veljka Vučkovića ogleda se u biranju predložaka, njihovom stavljanju pod kritičku lupu, digitalnom preuređivanju, kao i u samom opredmećenju filmskih isečaka korišćenjem tradicionalne tehnike – ulja na platnu. Posredi je tzv. postdigitalni umetnički gest koji obuhvata digitalno, ali u svojoj poslednjoj fazi uključuje i materijalnost.

 

Polazna osnova u istraživačkom radu umetnika Veljka Vučkovića, autora izložbe “Ćutke postavljeno pitanje”, jeste bavljenje temom autentičnosti i njenog prevazilaženja, odnosno odbacivanjem originalnog kao uslova u savremenom stvaralaštvu.

 

Autor izložbe Veljko Vučković je završio master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Učestvovao je na sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i četrnaest puta je izlagao samostalno. Dobitnik je Nagrade Momčilo Moma Marković za najbolji crtež malog formata i nagrade Niš Art Fondacije.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište