fbpx

header

“Ćutke postavljeno pitanje” u Galeriji Doma omladine

Izložba "Ćutke postavljeno pitanje"

Izložba “Ćutke postavljeno pitanje” Veljka Vučkovića, biće otvorena u četvrtak, 16. juna u Galeriji Doma omladine Beograda.

 

U svom istraživanju slikarskog medija Vučković se bavi problematikom korišćenja već postojećih vizuelnih predstava kao početnih tačaka u radu. U slučaju izložbe “Ćutke postavljeno pitanje”, reč je o zamrznutim isečcima iz tri, pretežno politička, filmska ostvarenja nastala tokom prelaska iz šezdesetih u sedamdesete godine prošlog veka – Istraga o besprekornom građaninu (1970) režisera Elija Petrija, kao i Z (1969) i Stanje opsade (1972) režisera Кoste Gavrasa.

 

“Arheološki” pristup umetnika Veljka Vučkovića ogleda se u biranju predložaka, njihovom stavljanju pod kritičku lupu, digitalnom preuređivanju, kao i u samom opredmećenju filmskih isečaka korišćenjem tradicionalne tehnike – ulja na platnu. Posredi je tzv. postdigitalni umetnički gest koji obuhvata digitalno, ali u svojoj poslednjoj fazi uključuje i materijalnost.

 

Polazna osnova u istraživačkom radu umetnika Veljka Vučkovića, autora izložbe “Ćutke postavljeno pitanje”, jeste bavljenje temom autentičnosti i njenog prevazilaženja, odnosno odbacivanjem originalnog kao uslova u savremenom stvaralaštvu.

 

Autor izložbe Veljko Vučković je završio master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Božovića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu. Učestvovao je na sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i četrnaest puta je izlagao samostalno. Dobitnik je Nagrade Momčilo Moma Marković za najbolji crtež malog formata i nagrade Niš Art Fondacije.

 

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište