fbpx

header

Crteži Save Šumanovića u Narodnom muzeju

sava-šumanović

Izložba „Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije“ biće otvorena u sredu, 18. maja s početkom od 18 časova u Galeriji Кabineta grafike Narodnog muzeja.

 

Otvaranjem postavke crteža Save Šumanovića, čija je autorka Dragana Ljubenović, Narodni muzej će obeležiti Međunarodni dan muzeja.

 

Ova institucija u svojoj zbirci čuva 78 crteža Save Šumanovića (1896–1942), što je fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža velikog umetnika međuratnog slikarstva.

 

I na ovim radovima, koji će biti pred publikom, nalazi se poneki kroki nacrtan gipkom, brzo izvedenom linijom, ali tu su i razrađene, anatomski tačne skice ženskih figura u različitim stavovima.

 

Među deset radova koji će takođe biti izloženi jesu crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u „malom“.

 

U zbirci Narodnog muzeja samo jedan crtež obrazuje „par“ sa slikom – Skica ženskog akta u sedećem položaju, čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici „Sedeći ženski akt“ iz 1934. godine. Svi ostali Šumanovićevi crteži, njih 50 iz ove zbirke kao da „odgovaraju“ slikama koje se čuvaju u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Galeriji Matice srpske i u privatnim kolekcijama.

 

Slikar iz Šida, koji je studirao u Zagrebu, a potom na Lotovoj Akademiji u Parizu, po povratku u rodno mesto objedinjuje sva iskustva u stil koji će nazvati „kako znam i umem“.

 

– Drugačije je svetlo našeg Šida od onog u Parizu i Normandiji – rekao je kad se vratio u rodnu grudu, a ova postavka u Narodnom muzeju pokazaće kako je Sava Šumanović uvek na temeljan i revnostan način prilazio slikarskom činu, kao i da je crtež konstantno ishodište i oslonac u građenju strukture, a neretko i tonskih vrednosti slike.

 

Tragično je preminuo 30. avgusta 1942. u 46. godini.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište