fbpx

header

Crteži Save Šumanovića u Narodnom muzeju

sava-šumanović

Izložba „Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije“ biće otvorena u sredu, 18. maja s početkom od 18 časova u Galeriji Кabineta grafike Narodnog muzeja.

 

Otvaranjem postavke crteža Save Šumanovića, čija je autorka Dragana Ljubenović, Narodni muzej će obeležiti Međunarodni dan muzeja.

 

Ova institucija u svojoj zbirci čuva 78 crteža Save Šumanovića (1896–1942), što je fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža velikog umetnika međuratnog slikarstva.

 

I na ovim radovima, koji će biti pred publikom, nalazi se poneki kroki nacrtan gipkom, brzo izvedenom linijom, ali tu su i razrađene, anatomski tačne skice ženskih figura u različitim stavovima.

 

Među deset radova koji će takođe biti izloženi jesu crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u „malom“.

 

U zbirci Narodnog muzeja samo jedan crtež obrazuje „par“ sa slikom – Skica ženskog akta u sedećem položaju, čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici „Sedeći ženski akt“ iz 1934. godine. Svi ostali Šumanovićevi crteži, njih 50 iz ove zbirke kao da „odgovaraju“ slikama koje se čuvaju u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Galeriji Matice srpske i u privatnim kolekcijama.

 

Slikar iz Šida, koji je studirao u Zagrebu, a potom na Lotovoj Akademiji u Parizu, po povratku u rodno mesto objedinjuje sva iskustva u stil koji će nazvati „kako znam i umem“.

 

– Drugačije je svetlo našeg Šida od onog u Parizu i Normandiji – rekao je kad se vratio u rodnu grudu, a ova postavka u Narodnom muzeju pokazaće kako je Sava Šumanović uvek na temeljan i revnostan način prilazio slikarskom činu, kao i da je crtež konstantno ishodište i oslonac u građenju strukture, a neretko i tonskih vrednosti slike.

 

Tragično je preminuo 30. avgusta 1942. u 46. godini.

 

 

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište