fbpx

header

„Umijeće držanja za ruke“ u Muzeju afričke umetnosti

umijece-drzanja-za-ruke

Razgovor o izložbi „Umijeće držanja za ruke/ dok se probijamo kroz sedimentni oblak“ kojom se Crnogorski paviljon predstavio na 59. Venecijanskom bijenalu, održaće se u ponedeljak 18. jula u 18 časova u Muzeju afričke umetnostiAndre Nikolića 14, Beograd.

 

Dante Buu i Suzana Chalupova

Foto: Manjkica Kranjec

 

U razgovoru o izložbi učestvuju kustoskinja Crnogorskog paviljona Natalija Vujošević i umetnici Lidija Delić i Ivan Šuković.

 

U organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, a prema koncepciji kustoskinje i umetnice Natalije Vujošević, Crna Gora se na 59. Bijenalu u Veneciji predstavlja izložbom Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak. Izložba obuhvata dela umetnica i umetnika Dantea Buua, Lidije Delić, Ivana Šukovića, Darka Vučkovića i Jelene Tomašević, kao i Kolekciju umjetnosti nesvrstanih zemalja sa delima umetnika Zuzane Halupove (Jugoslavija), Renea Portokarera (Kuba), nepoznatog umetnika iz Iraka i video zapis o skulpturi umetnika Bernarda Matemere (Zimbabve).

 

 

Izložbu prati publikacija koja predstavlja isprepletene kustoske i poetske pristupe, te arhivske zapise. Autori tekstova u publikaciji su: Ana Ivanović, Jovana Stokić, Miloš Zec, Nuno de Brito Rocha, Vjera Borozan, Marina Čelebić, Nada Baković, Anita Ćulafić i Natalija Vujošević.

 

Darko Vučković

Foto: Ugo Carmeni

 

Izložba „Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak”, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima, pletući je kroz multitemporalne intergeneracijske poglede umetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta koji se talože na prostoru današnje Crne Gore.

 

Svaki raj nije izgubljen, 2022

Foto: Ugo Carmeni

 

Ova priča nastaje na marginama „sveta“, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog „tela“ prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima menja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, istorija, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru.

 

Jelena Tomašević Guilty Knowledge

Foto: Ugo Carmeni

 

Izložba “Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak” otvorena je 21. aprila u Palazzi Malipiero u Veneciji, i publika je može videti tokom trajanja bijenala do 27. novembra.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište