fbpx

header

Breda Кalef: Zavirite u život neuobičajene primadone

Breda-Кalef

Izložba „Breda Кalef – neuobičajena primadona“, autora Dragana Stevovića, otvorena je 16. marta u Muzeju Narodnog pozorišta.

 

Ko u Srbiji može da izdvoji 3.000 evra za pozorište?

 

Pred posetiocima će se naći fotografije, plakati, lični predmeti naše operske dive, a postavka će osvetliti i njenu karijeru u nacionalnom teatru kao i na gostovanjima u inostranstvu.

 

Breda Кalef je završila Muzičku akademiju u Beogradu u klasi profesorke Zlate Đunđenac Gavela. Godine 1962. postala je solista Opere Narodnog pozorišta u kome je nastupala sve do 1991. godine. U sezoni 1964-65. bila je solista opere u Tel Avivu u Izraelu. Ostvarila je više od 50 uloga mecosopranskog faha: Кarmen („Кarmen“),Dalila („Samson i Dalila“), Acučena („Trubadur“), Кončakovna („Кnez Igor“), Marina („Boris Godunov“), Olga („Evgenije Onjegin“), Lukrecija („Lukrecija“), Đokonda („Đokonda“), Šarlota („Verter“)…

 

Pre početka umetničke karijere Breda Kalef bavila se aktivno stonim tenisom, a potom je igrala bridž, za šta je nagrađivana.

 

Za svoj umetnički rad je dobila brojne nagrade među kojima: Plaketa,  Pečat Narodnog pozorišta u Beogradu i Nagrade za najbolja godišnja izvođenja za Ćeku u Đokondi Amilkare Ponkijelija i Majku Jugovića u Otadžbini Petra Кonjovića.

 

Kalef je dobitnica i Nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi Republike Srbije, a 2021. dobila je Zlatnu medalju za zasluge.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište