fbpx

header

“Božana Jovanović je bila jedna od najlepših žena na Balkanu”

izložba "Božna - slikar kostima""

Otvorena je izložba o Božani Jovanović u Muzeju Narodnog pozorišta. Izložba „Božana – slikar kostima“ posvećena čuvenoj srpskoj kostimografkinji Božani Jovanović, koju su zajednički priredile Ivana Žigon i Dušica Кnežević, otvorena je u Muzeju Narodnog pozorišta.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Otvaranje ove postavke bio je pravi spektakl. Pored Ivane Žigon nadahnuto su u Božaninim kostimima govorile i Svetlana Bojković i Tanja Bošković, potom baletan Konstantin Kostjukov, direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović i rediteljka Ivana Vujić.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Božana Jovanović je do poslednjeg detalja osmislila i realizovala više od nezamislivih pet stotina premijernih kostimografskih ostvarenja (za drame, opere, balete) i isto tako veliki broj pojedinačnih kostima koji ponekad broje nekoliko stotina po predstavi.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

-Na generalnim probama tiho je zašivala sve ono što je u glumačkoj igri bilo još uvek rasparano – kopčajući poslednje šavove koji još nisu srasli između glumaca i njihovih uloga. Dodirivala je materijale sa posebnim darom da ih u svom zanosu stvaralaštva dematerijalizuje – rekla je Ivana Žigon, koja se podsetila i izuzetne lepote Božane Jovanović.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

-Prepričava se da je u mladosti bila jedna od najlepših žena Balkana. Ona se i tada, međutim, krila po sporednim ulicama ne bi li izbegla poglede očaranih prolaznika koji su se okretali za njom, isto tako kao što potom nije prihvatala da se klanja na kraju predstave – rekla je Ivana Žigon.

 

 

Glumica Tanja Bošković seća se svih Božaninih kostima koje je nosila.

 

-Prvi pozorišni zagrljaj doživela sam u “Malim Puškinovim trgedijama” u režiji Steve Žigona. Bio je to veliki blagoslov. Ući u to toplo okrilje, I već na prvom koraku osetiti da je umetnik umetniku najtešnji rod, okružena ljubavlju dve crnogorske princeze – Jelene Žigon, koja je glumila u toj predstavi i Božane Jovanović, kostimografkinje koja mi je u oskudici poetskog teatra od farbane vreće satvorila kostim nalik na najnežniju svilu – rekla je Tanja Bošković.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Božana Jovanović je govorila da je velika i retka vrednost jedne teatarske sredine glumica koja svoj izražajni dar nosi sa tako izražajnom lepotom. Kada god bi radila sa Svetlanom Bojković, Božana Jovanović se setila reči Steve Žigona, a one su glasile: “Ima li nekoga koga nije uzbudila unutrašnja i spoljašnja lepota Svetlane Bojković, koga ona nije opčinila tajnom svog talenta?”. Upravo je ova velika glumica istakla da je Božana bila velika umetnica, divno biće i čarobnica.

 

-U njenim kostimima, mi smo u našoj glumačkoj igri dobijali krila da uzletimo visoko, visoko. Saradnja sa Božanom bila je nešto najlepše i najkreativnije sa čime sam imala sreću da se susrećem i doživim – rekla je Svetlana Bojković.

 

Čuveni baletan Konstantin Kostjukov se prisetio da je već dolaskom iz Kijeva u Beograd počeo da sarađuje sa Božanom i da nigde nikada nije nosio udobnije kostime od njenih.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

Foto: Rebelgrade

 

-Od Božane Jovanović nije bilo većeg umetnika, ni skromnijeg čoveka. Neću zaboraviti najteže krizne devedesete, radili smo “Vaskrsenje” na muziku Malera u koreografiji Lidije Pilipenko. Novaca za kostime minimum, i Božana nas je iznenadila sa 70 kostima od obične gaze… Tako je još jednom potvrdila svoju umetničku genijalnost – rekao je Kostjukov, koji je, kako je kažao, za deo svog uspeha u karijeri zahvalan Božani.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Izložba “Božana – slikar kostima” prikazuje njen rad od 1950. Do 2017. godine. Radila je „čarobnica Božana“, kako je njeni glumci, baletski igrači i pevači u ovoj izložbi najčešće nazivaju u svojim toplim i sadržajnim pismima, u skoro svim pozorišnim kućama Srbije i regiona i sarađivala sa najvećim rediteljima, scenografima, koreografima i glumcima… Veoma zapažena su bila i njena gostovanja u nacionalnim teatrima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Stokholmu, Trstu i Berlinu.

 

Božana je u Narodnom pozorištu bila zaposlena 35 godina kao kostimograf, a lista premijernih kostimografskih ostvarenja u ovom teatru broji impozantnih 135.

 

 

Izložbu “Božana – slikar kostima” otvorio je slikar Nikola Žigon, jer mu je upravo ona u ruku dala prvu četkicu. Ivana Žigon je podsetila da je Božana Jovanović obožavala muziku.

 

-Kada je bila bolesna, imala je skoro 90 godina, htela sam da joj pustim muziku, da joj olakšam bol. Predložila sam Čajkovskog, a ona je rekla: “Nemoj, pusti Brajana Adamsa, znaš kako je lep…” – prisetila se Ivana Žigom, zatražila od tonaca da puste pesme koje je Božana volela i pozvala sve prisutne da plešu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište