fbpx

header

“Božana Jovanović je bila jedna od najlepših žena na Balkanu”

izložba "Božna - slikar kostima""

Otvorena je izložba o Božani Jovanović u Muzeju Narodnog pozorišta. Izložba „Božana – slikar kostima“ posvećena čuvenoj srpskoj kostimografkinji Božani Jovanović, koju su zajednički priredile Ivana Žigon i Dušica Кnežević, otvorena je u Muzeju Narodnog pozorišta.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Otvaranje ove postavke bio je pravi spektakl. Pored Ivane Žigon nadahnuto su u Božaninim kostimima govorile i Svetlana Bojković i Tanja Bošković, potom baletan Konstantin Kostjukov, direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović i rediteljka Ivana Vujić.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Božana Jovanović je do poslednjeg detalja osmislila i realizovala više od nezamislivih pet stotina premijernih kostimografskih ostvarenja (za drame, opere, balete) i isto tako veliki broj pojedinačnih kostima koji ponekad broje nekoliko stotina po predstavi.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

-Na generalnim probama tiho je zašivala sve ono što je u glumačkoj igri bilo još uvek rasparano – kopčajući poslednje šavove koji još nisu srasli između glumaca i njihovih uloga. Dodirivala je materijale sa posebnim darom da ih u svom zanosu stvaralaštva dematerijalizuje – rekla je Ivana Žigon, koja se podsetila i izuzetne lepote Božane Jovanović.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

-Prepričava se da je u mladosti bila jedna od najlepših žena Balkana. Ona se i tada, međutim, krila po sporednim ulicama ne bi li izbegla poglede očaranih prolaznika koji su se okretali za njom, isto tako kao što potom nije prihvatala da se klanja na kraju predstave – rekla je Ivana Žigon.

 

 

Glumica Tanja Bošković seća se svih Božaninih kostima koje je nosila.

 

-Prvi pozorišni zagrljaj doživela sam u “Malim Puškinovim trgedijama” u režiji Steve Žigona. Bio je to veliki blagoslov. Ući u to toplo okrilje, I već na prvom koraku osetiti da je umetnik umetniku najtešnji rod, okružena ljubavlju dve crnogorske princeze – Jelene Žigon, koja je glumila u toj predstavi i Božane Jovanović, kostimografkinje koja mi je u oskudici poetskog teatra od farbane vreće satvorila kostim nalik na najnežniju svilu – rekla je Tanja Bošković.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Božana Jovanović je govorila da je velika i retka vrednost jedne teatarske sredine glumica koja svoj izražajni dar nosi sa tako izražajnom lepotom. Kada god bi radila sa Svetlanom Bojković, Božana Jovanović se setila reči Steve Žigona, a one su glasile: “Ima li nekoga koga nije uzbudila unutrašnja i spoljašnja lepota Svetlane Bojković, koga ona nije opčinila tajnom svog talenta?”. Upravo je ova velika glumica istakla da je Božana bila velika umetnica, divno biće i čarobnica.

 

-U njenim kostimima, mi smo u našoj glumačkoj igri dobijali krila da uzletimo visoko, visoko. Saradnja sa Božanom bila je nešto najlepše i najkreativnije sa čime sam imala sreću da se susrećem i doživim – rekla je Svetlana Bojković.

 

Čuveni baletan Konstantin Kostjukov se prisetio da je već dolaskom iz Kijeva u Beograd počeo da sarađuje sa Božanom i da nigde nikada nije nosio udobnije kostime od njenih.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

Foto: Rebelgrade

 

-Od Božane Jovanović nije bilo većeg umetnika, ni skromnijeg čoveka. Neću zaboraviti najteže krizne devedesete, radili smo “Vaskrsenje” na muziku Malera u koreografiji Lidije Pilipenko. Novaca za kostime minimum, i Božana nas je iznenadila sa 70 kostima od obične gaze… Tako je još jednom potvrdila svoju umetničku genijalnost – rekao je Kostjukov, koji je, kako je kažao, za deo svog uspeha u karijeri zahvalan Božani.

 

izložba "Božna - slikar kostima""

izložba „Božna – slikar kostima““

 

Izložba “Božana – slikar kostima” prikazuje njen rad od 1950. Do 2017. godine. Radila je „čarobnica Božana“, kako je njeni glumci, baletski igrači i pevači u ovoj izložbi najčešće nazivaju u svojim toplim i sadržajnim pismima, u skoro svim pozorišnim kućama Srbije i regiona i sarađivala sa najvećim rediteljima, scenografima, koreografima i glumcima… Veoma zapažena su bila i njena gostovanja u nacionalnim teatrima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Stokholmu, Trstu i Berlinu.

 

Božana je u Narodnom pozorištu bila zaposlena 35 godina kao kostimograf, a lista premijernih kostimografskih ostvarenja u ovom teatru broji impozantnih 135.

 

 

Izložbu “Božana – slikar kostima” otvorio je slikar Nikola Žigon, jer mu je upravo ona u ruku dala prvu četkicu. Ivana Žigon je podsetila da je Božana Jovanović obožavala muziku.

 

-Kada je bila bolesna, imala je skoro 90 godina, htela sam da joj pustim muziku, da joj olakšam bol. Predložila sam Čajkovskog, a ona je rekla: “Nemoj, pusti Brajana Adamsa, znaš kako je lep…” – prisetila se Ivana Žigom, zatražila od tonaca da puste pesme koje je Božana volela i pozvala sve prisutne da plešu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište