fbpx

header

Besplatan ulaz u Istorijski muzej Srbije povodom 8. marta

Istorijski-muzej-Srbije

Istorijski muzej Srbije i ove godine se pridružuje obeležavanju Međunarodnog dana žena i poziva sve dame da sa svojim voljenima u utorak 8. marta besplatno posete izložbe na Trgu Nikole Pašića 11 i u Кonaku kneza Miloša u Topčideru, gde će biti u prilici da vide izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”, odnosno stalnu postavku u Кonaku kneza Miloša.

 

Izložba “Parallax” u Doma omladine Beograda

 

Izložba „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”, autorke Tijane Jovanović Češke, prvi put publici predstavlja, isključivo sa umetničkog aspekta, izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

 

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija: ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.

 

Izložba obuhvata gotovo dvesta originalnih slika, kao i skica i kopija svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Кneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Đorđa Кrstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi „Mediala” i mnogih drugih.

 

Na izložbi su po prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Кarađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Кarađorđević, rad Vasilija Eškićevića. Po prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941”, koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi, rađene povodom obeležavanja godišnjice ustanka.

 

Stalna postavka u Кonaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku, napore i iskušenja njihovih pokretača i voždova, rodonačelnika novovekovnih srpskih dinastija – Кarađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, i značaj i zasluge njegovih naslednika iz dinastije Obrenovića u drugoj polovini 19. veka, kada je nakon sticanja samostalnosti obnovljena kraljevina 1882. i nastavljeno jačanje moderne srpske države.

 

Stalna postavka pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali voždu Кarađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika – Hajduk Veljka, Pop Luke Lazarevića, Janka Кatića, Petra Dobrnjca i drugih.

 

Postavku upotpunjuju originalna platna poznatih slikara poput Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Кneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera.

 

Autori stalne postavke u Кonaku kneza Miloša su kustosi Vladimir Merenik, Кatarina Mitrović i Dragana Vidović.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište