fbpx

header

Beogradske ulice kao prostor subverzije: Izložba u prostoru Kvaka 22

Kvaka-22-izložba

Izložba „ULICA; Od vandalizma do umetnosti ili od ljubavi do mržnje“ biće otvorena 23. januara u prostoru Kvaka 22.

 

Sastavljena je od brojnih fotografija koje prikazuju zatečeno stanje na ulici bez cenzure. Čine je radovi 13 uličnih umetnika koji su posebno za ovu priliku izveli svoje radove na platnu. Projekat je, pored radova uličnih umetnika, sačinjen i od tri tribine koje kontekstualizuju izložene radove i aukcija slika.

 

– Ulica kao javni prostor koji bi trebalo da pripada svima polako prerasta u prostor koji nominalno važi za javni. Kao posledica sve većih društvenih nejednakosti, političkih nesuglasica, zanemarivanja osnovnih ljudskih prava, ulica u Beogradu postaje prostor subverzije, ali i osnovne ljudske potrebe da se glas pojedinca čuje. Bez obzira na to da li nam se poruke u formi političkih grafita, ljubavnih poruka, grafiti supkulture ili ulične umetnosti dopadaju ili ne, one su tu s razlogom. I pre nego što se zapitamo kako ih očistiti možda bi trebalo da razmotrimo razloge njihovog nastanka. Takođe, na koji način one simbolično pričaju o društvenom kontekstu u kome se nalazimo – rečeno je povodom izložbe.

 

Radovi će tokom izložbe biti ponuđeni na prodaju u javnoj aukciji, a sav prikupljen novac biće uplaćen Solidarnoj kuhinji.

 

Aukcija će trajati od 30. januara do 15. februara. Početne cene radova sa specifikacijama biće dostupne. Aukciju možete pratiti i nadmetati se na instagram i fejsbuk profilu Kvake 22.

 

Na pomenutim tribinama učestvovaće akteri i istraživači koji su najbliže pozicionirani događanjima na ulici.

 

 

Prva tribina „Poruke mržnje; Ulica kao prostor za izražavanje nezadovoljstva“ bavila se govorom mržnje i neželjenim efektima negativnih poruka na koje nailazimo na ulici. Tribina je bila održana 23. decembra 2021. godine.

 

Naredne dve tribine najavljene su za 27. januar i 3. februar, od 18 časova, u prostoru Kvaka 22.

 

Druga od tri tribine „Beogradske ulične čitulje: Ili kako tugujemo u javnom prostoru” baviće se vrlo specifičnom pojavom na beogradskim ulicama.

 

– Skoro dvadeset godina građani Beograda imaju potrebu da svoje tugovanje za dragim osobama izmeste iz intimnog i uvedu u javni prostor. Iako čitulje i pomeni u novinama na nacionalnom nivou nisu ništa novo In Memoriam murali ipak jesu. Na ovoj tribini pozabavićemo se nekim od aspekata nastanka i održavanja ovog trenda. Takođe, bavićemo se i suštinskom potrebom ljudi da održavaju sećanje na one koji više nisu sa nama – najavili su organizatori.

 

O tome kako beograđani obeležavaju sećanje na javne ličnosti, na navijače i na sasvim obične dečake i devojčice iz kraja koji su otišli previše mladi govoriće Ivan Djorđević antropolog, autor knjige Antropolog medju navijačima. Njemu se pridružuju i Dušan Stojanović urbani pesnik i pisac čije su stihove čitala neka od najvećih imena našeg glumišta čiji su se likovi pojavili na ulicama Beograda nakon smrti. Tu je i umetnik Dušan Radovanović autor izložbe „Glavnom na zid“ iz 2015. godine

 

Sve tribine moderiraće Ljiljana Radošević, istoričarka umetnosti koja se poslednjih 20 godina bavi istraživanjem supkulturnih grafita i street art-a. Ona je članica udruženja Street Art Belgrade i autorka prve virtuelne izložbe posvećene beogradskim grafitima i street art-u.

 

Projekat je podržla ambasada Švedske u Srbiji. Izložbu u prostoru Kvaka 22 možete posetiti sa početkom u 18 časova.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište