fbpx

header

Beograd ima najjaču mozaičku scenu u Evropi

Beogradski festival mozaika se treći put održava u Beogradu. Otvoren je 18.januara u Кući legata i trajaće do 9. februara. Autor i organizator Festivala je Petar Vujošević. Ova manifestacija prvi put je održana 2016., pa 2018., a u međuvremenu je predstavljena u Кulturnom centru Srbije u Parizu izborom od dvadeset pet mozaika i na izložbi Balkanski mostovi u Plovdivu.

 

Ovaj put predstavljeno je više od sto umetničkih dela 84 autora iz Srbije i inostranstva, a dobar deo u selekciji zauzima mozaička scena Austrije i Bugarske.

 

Petar Vujošević tvrdi da Beograd ima jednu od najačih mozaičkih likovnih scena u Evropi i da to može biti jedan prepoznatljiv i originalan doprinos kulture Srbije na međunarodnoj kulturnoj sceni.

 

-Trudimo se da sučeljavamo poetike pojedinih umetnika i kultura, ali ne da bismo se takmičili, već da bi učili jedni od drugih. Cilj ovog festivala je da pokažemo da Srbija ima veoma jaku scenu mozaika – rekao je Petar Vujošević. On je idejni tvorac Beogradskog festivala mozaika, na kom kao likovni umetnik takođe izlaže svoje radove na kojima dominiraju beli kamenčići.

 

Podeljen u četiri nivoa, Beogradski festival mozaika jednim delom prikazuje impresivan svet životinjskog carstva, gde su umetnici mozaika stvorili od najsitnijih delova kamenja veoma verodostojne prizore – kadrove lisice, hrta, psa, vrabaca, tigra, jelenka, paunova, flamingosa, riba. U drugom delu izloženi su autoportreti samih umetnika, dok treći deo predstavlja istraživanje “Geološko blago srpske zemlje”, gde su izloženi materijali prirodnih bogatstava iz naše zemlje – Trepča – ležište stari Trg, Rudnik, Avala, Bor, Majdanpek.

 

Za vreme festivala održavaće se radionica mozaika ateljea “Кamen i lom”, tako da se posetioci mogu oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici. Utorkom i sredom održavaće se predavanja iz oblasti koje su bliske stvaraocima u mozaiku – geologija, minerologija, arheologija, matematika, o antičkim mozaicima na tlu Srbije, ali i o tome šta su antički pisci zabeležili o mozaiku, kao i predavanja o smislu i značaju savremenog mozaika.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište