fbpx

header

Austrijski umetnik Paul Landauer postao član ULUS-a

ULUS

Austrijanac Paul Rihard Landauer, jedan je od retkih stranih umetnika koji živi i radi u Beogradu, postao je aktivan član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

 

Paul Landauer godišnje naslika pedesetak dela, a svoje radove izlagao je na desetak izložbi.

 

-Srećan sam i počastvovan mogućnošću da uz najeminentnija imena srpskih umetnika budem i ja član ULUS-a, najvećeg i regionalno najstarijeg nacionalnog reprezentativnog udruženja u kulturi koje broji oko 2.500 umetnika – rekao je Paul Landauer.

 

Novi član ULUS-a je istakao da Beograd vidi, kako je kazao, kao nedovršenu simfoniju, mesto u procesu analiziranja svoje prošlosti i sponu koja povezuje istoriju sa sadašnjošću – kulturnu situaciju.

 

Na izložbi novih članova ULUS-a u paviljonu Cvijeta Zuzorić na Кalemegdanu od 20. januara do 10. februara 2022. godine, Landauera će predstaviti slika „7 dana slobode u decembru“, tipičan primer njegovog stvaralaštva. Njegov proces stvaranja umetnosti bliži je ritualu, nego klasičnom procesu oblikovanja slika i impresionira svojom arhaičnom jednostavnošću.

 

Likovni kritičari ukazuju da videti Paula Landauera samo kao slikara nije dovoljno. On se, kako objašnjavaju, može opisati kao čuvar autentičnosti i čistoće, što su danas retke osobine. U vremenima digitalnih alata, koji nam omogućavaju da oblikujemo i preoblikujemo umetničko delo i zavodljive mogućnosti neograničenog poništavanja, Landauerova krajnja posvećenost fizičkom potezu kista na platnu, bez ikakvih kasnijih korekcija, postavlja temelj njegovog istraživanja lepote sirove autentičnosti.

 

Paul Rihard Landauer rođen je studirao komunikologiju, istoriju umetnosti i psihologiju u rodnom Beču, a od 2006. živi u Beogradu. Njegova različita interesovanja ogledaju se u živopisnom životnom putovanju. On večito lebdi od slikanja preko komponovanja muzike, režije kratkih filmova i fotografija.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište