fbpx

header

Aleksandar Lazar predstavlja izložbu “Od zvuka do figure”

Od zvuka do figure

U utorak, 14. juna, u TransformArt galeriji (Svetog Save, 8) otvorena je izložba Aleksandra Lazara pod imenom “Od zvuka do figure”.

 

Na samostalnoj izložbi Aleksandar Lazar predstavlja deo istraživanja iz oblasti “vizuelna muzika” koje je nastalo kao deo doktorsko-istraživačkog projekta na Fakultetu likovnih umetnosti. Video radovi, grafike, nacrti i knjige nastali su kao deo istraživanja veze između muzičkog i vizuelnog jezika odnosno vizuelne muzike.

 

Termin „vizuelna muzika“ nastao je 1912. godine i skovao ga je britanski kritičar Rodžer Fraj (Roger Fry) kako bi opisao apstraktna dela koja je stvarao Vasilij Kandinski (Wassily Kandinsky).

 

Kandinski i mnogi drugi umetnici sa početka 20 veka, koristili su muzički jezik i emocionalnu snagu muzike kao inspiraciju za umetnička dela koja su koristila, oblik, liniju, boju za izražavanje podudarnosti između muzičkog i vizuelnog. Muzika, apriori apstraktna forma, služila je kao snažna metafora mnogim umetnicima koji su tragali za alternativnim izrazima i koji su ostvarili pionirske poduhvate u ovoj oblasti.

 

Savremena umetnčka i teorijska istraživanja pružaju nove pristupe i estetske eksperimente koji istražuju i preispituju ne samo odnos između muzičkog i vizuelnog jezika, već i odnos između umetnika, umetničkog predmeta i publike.

 

Razvojem tehnologije, pre svega filmske, a kasnije i kompjuterske, nastao je novi svet audio-vizuelnog jezika i umetničkih alata koji su postali nezaobilazno sredstvo današnjie umetničke produkcije.

 

Danas kada smo potpuno upleteni u svet audio-vizuelnih informacija koje se nadmeću za našu pažnju, gde su neke od jedinstvenih svojstava audio-vizuelne forme iskorišćene za profit, Aleksandar Lazar postavlja pitanje na koji način umetnik spaja muzički i vizuelni jezik kako bi stvorio umetnički rad i pružio iskustvo drugačijeg kvaliteta.

 

Jedan od ciljeva ovog umetničkog istraživanja jeste da kroz teorijsku i umetničku praksu istraži i prikaže suptilniju vezu između muzičkog i vizuelnog jezika koja ne zavisi samo od puke sinhronizacije zvučnog i vizuelnog događaja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandar Lazar (@aleksandar_lazar)

 

Aleksandar Lazar je multidisciplinarni umetnik koji se bavi umetničkom grafikom, muzikom i video-artom i VJingom. Baveći se uporedo vizuelnim i muzičkim umetničkim izrazom istražuje strukturalne paralele između muzike i vizuelnih medija, kao i načine njihovog povezivanja i generisanja.

 

Inspiraciju za vizuelne radove crpi iz raznolikih veza između zvuka i slike, a njegove radove možemo svrstati u kategoriju sinestezijske umetnosti, odnosno „vizuelne muzike“.

 

Završio je osnovne i master studije na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi dr um. Dragana Momirova.

 

Trenutno je na doktorskim-umetničkim studijama na istom fakultetu pod mentorstvom dr um. Aleksandra Leke Mladenovića. Ostvaruje saradnje sa umetnicima iz različitih oblasti: vizuelnim umetnicima, muzičarima i filmskim stvaraocima. Svoje zamisli sprovodi kroz grafičke otiske, muziku, audio-vizuelne performanse, galerijske izlagačke aktivnosti, eksperimentalne filmove.

 

Postavka u TransformArt galeriji traje do utorka, 21. juna 2022. godine. Radno vreme galerije tokom ove postavke je od utorka do nedelje 0d 14-20 časova.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište