fbpx

header

54. Majsku izložbu „Zamisli“ otvara Ana Đurić Konstrakta

54. Majska izložba ZAMISLI! će se održati u periodu od 9. juna do 4. jula 2022. godine u dva prostora: Fondaciji Saša Marčeta – Bioskop Balkan (Braće Jugovića 1) i Muzeju grada Beograda (Resavska 40 b). Izložbu u bioskopu Balkan otvara Ana Đurić Konstrakta, dok će se otvaranje nastaviti u Muzeju grada Beograda.

 

ZAMISLI – UMETNOST MORA BITI VIDLjIVA

 

Ovogodišnja 54. Majska izložba koju organizuje Udruženje likovnih umetnosti i dizajnera Srbije ULUPUDS sasvim je posebna.  U jednoj prezentacionoj i vidnoj tačci susrelo se nekoliko niti.

 

Inspirisana pesmom Đona Lenona “Imagine”,  izložba slavi umetnost i slobodu u svekolikom smislu a umetnica Ana Đurić Konstrakta razmišljajući o duhu, telu,  umetnosti i Umetnici koja mora biti zdrava, iscrtava sliku savremene realnosti gde se neke uvražene konstante kao In corpore sano  postavljaju pod pitanje uz upit:  Šta ćemo sad?

 

 

Posebnost ovogodišnje Majske izložbe ne iscrpljuje se ovim zapažanjem već se nastavlja činjenicom da su umetnici ULUPUDS-a radovima osvojili dva reprezentativna gradska prostora U pitanju su   bioskop Balkan i prostor u Resavskoj tako podižući nivo kulturnih događanja u gradu ali i šireći niti komunikacije među poslanicima kulture. To je i po prvi put, do sada, da se Majska izložba predstavlja u takvom obimu i u različitim prostorima. A o čemu je reč?

 

Reč je o umetnicima čija posvećenost i ULUPUDS čija istorija po sebi potvruđuju  samosvojnost i vitalnost umetnosti koja neprestano traži svoj fizički, mentalni i duhovni prostor.

 

Reč je i o vidljivosti umetnosti, jer primenjena umetnost nije samo u galerijama ona je svuda. Prva stepenica u prezentaciji kako među kolegama tako i ka javnosti, upravo jeste Majska izložba.

 

„Zamisli!“ je asocijacija na tekst pesme Džona Lenona (Imagine) koja govori o jednom drugačijem svetu, a sa druge strane i nade da Svet može da se promeni, a rane zaleče ako ljudi isto razmišljaju i imaju iste snove.

 

U obrazloženju teme naglašava se da je duh vremena po definiciji „opšta moralna, intelektualna i kulturna atmosfera nekog perioda“.  Današnjica nam, donosi uznemirujuće, nepoznate bolesti, nerazumne i razarajuće sukobe, „post istinu“, netoleranciju i mržnju u različitim sferama. Suočeni smo sa krahom svih pozitivnih vrednosti, svetom koji se nalazi na ivici rasula. Ostaje nam samo da zamišljamo da smo svi jedno, jedna Zemlja, jedan Svet i jedan narod.

 

 

Naša nepresušna imaginacija omogućava nam da doprinosimo suštinskoj ljudskosti, nesputanom protoku ideja i stvaralaštva. Možemo zamišljati, kako veli Oskar Vajld „prelepe i nemoguće stvari, stvari koje su divne i nikada se ne događaju, stvari koje ne postoje, a trebalo bi“.

 

To je tačka gde su se susreli umetnici ULUPUDS-a i Ana Đurić Konstrakta. I Šta ćemo sad?  pitaju se i umetnici koji Konstraktu doživljavaju kao deo sopstvenog ambijenta, te je pesma In corpore sano  postala deo  umetničkog kreativnog ambijenta.

 

 

Majska izložba je raskošna manifestacija na kojoj izlažu arhitekti, dizajneri, slikari, keramičari, scenografi, kostimografi, fotografi, modni dizajneri, istoričari umetnosti, vajari, i koja je uvek posećena i intrigantna široj populaciji.

 

Ove godine na Majskoj izložbi učestvuje 193 autora sa 260 radova, ima dve prateće izložbe (Portret umetnika Čedomila Marinković, dobitnice nagrade 53. Majske izložbe – Uvid 21 i Nikola Meandžija – kolorisanje ilustracija Zmajevog „Nevena“ autora Marije Ristić) i programe predavanja, prezentacije, prikaze  i razgovore koji korespondiraju sa izložbom, ali i šire u domenu savremene umetnosti. Na izložbi se mogu videti i radovi pristigli na konkurs za vizuelni identitet 54. Majske izložbe.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište