fbpx

header

Izložba „Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih“

Izložba pod nazivom “Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih” otvorena je 1. februara u Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

 

-Glavni grad Srbije opravdano uživa reputaciju značajnog međunarodnog arhivskog centra za istraživanja raznih fenomena, pa tako i za proučavanje istorije ruskog izbeglištva, procesa koji je prerastao u najmasovniju političku emigraciju međuratnog doba. Među ustanovama koje čuvaju vrednu arhivsku građu značajnu za rekonstruisanje istorije ruskog izbeglištva nakon revolucionarnih promena i Građanskog rata (1918-1920) u Sovjetskoj Rusiji, važno mesto svakako pripada Istorijskom arhivu Beograda – istaknuto je u Istorijskom arhivu Beograda.

 

Izložba “Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih” se organizuje u saradnji Istorijskog arhiva Beograda i Ruskog doma. Postavka predstavlja materijal na 32 izložbena panoa i u dve vitrine, dok izložbu prati i bogato ilustrovani katalog, koji uz kataloški popis dokumenata, sadrži i dragocenu uvodnu studiju na više od sto strana.

 

Кoncept izložbe prikazuje kako je nakon revolucionarnih prevrata i okončanja ruskog Građanskog rata 1920/1921. godine, došlo do selidbe ogromnog broja ljudi iz Rusije i značajen deo njih je stigao na prostor novoformirane jugoslovenske države, gde su živeli i stvarali.

 

Кraljevina SHS – Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslavija) bila je država u kojoj su ruske izbeglice dobile najveći stepen državne podrške, društvene prihvatljivosti i javnog priznanja, a veći deo izbeglica živeo je u Beogradu i Vojvodini, gde su imali priliku da se školuju, žive u svojim domovima i da napreduju u karijeri. Oko 10.000 izbeglica iz Rusije naselilo je Beograd dvadesetih godina minulog veka, kada je Beograd imao svega 239.000 stanovnika.

 

Nova izložba „Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih“ biće otvorena za posetioce do 16. februara.

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište