fbpx

header

Izložba „Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih“

Izložba pod nazivom “Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih” otvorena je 1. februara u Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu.

 

-Glavni grad Srbije opravdano uživa reputaciju značajnog međunarodnog arhivskog centra za istraživanja raznih fenomena, pa tako i za proučavanje istorije ruskog izbeglištva, procesa koji je prerastao u najmasovniju političku emigraciju međuratnog doba. Među ustanovama koje čuvaju vrednu arhivsku građu značajnu za rekonstruisanje istorije ruskog izbeglištva nakon revolucionarnih promena i Građanskog rata (1918-1920) u Sovjetskoj Rusiji, važno mesto svakako pripada Istorijskom arhivu Beograda – istaknuto je u Istorijskom arhivu Beograda.

 

Izložba “Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih” se organizuje u saradnji Istorijskog arhiva Beograda i Ruskog doma. Postavka predstavlja materijal na 32 izložbena panoa i u dve vitrine, dok izložbu prati i bogato ilustrovani katalog, koji uz kataloški popis dokumenata, sadrži i dragocenu uvodnu studiju na više od sto strana.

 

Кoncept izložbe prikazuje kako je nakon revolucionarnih prevrata i okončanja ruskog Građanskog rata 1920/1921. godine, došlo do selidbe ogromnog broja ljudi iz Rusije i značajen deo njih je stigao na prostor novoformirane jugoslovenske države, gde su živeli i stvarali.

 

Кraljevina SHS – Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslavija) bila je država u kojoj su ruske izbeglice dobile najveći stepen državne podrške, društvene prihvatljivosti i javnog priznanja, a veći deo izbeglica živeo je u Beogradu i Vojvodini, gde su imali priliku da se školuju, žive u svojim domovima i da napreduju u karijeri. Oko 10.000 izbeglica iz Rusije naselilo je Beograd dvadesetih godina minulog veka, kada je Beograd imao svega 239.000 stanovnika.

 

Nova izložba „Ruska emigracija u Beogradu od 1920-ih do 1950-ih“ biće otvorena za posetioce do 16. februara.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište