fbpx

header

Izložba reditelja, likovnog umetnika i jedne Mirjane u Galeriji ULUS

Izložba umetnika Bojana Ðorđeva i Siniše Ilića „Okupljeni“ otvorena je 4. februara i trajaće do 13. februara u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), najavila je kostoskinja Mirjana Dragosavljević.

 

Povod za izložbu je Nagrada ULUS-a za proširene medije dodeljena zajedničkom radu Ilića i Ðorđeva “Orijentacija u 100 revolucija“ na Prolećnoj izlozbi “Gde budućnost počinje?“ 2020. Ovaj rad je ujedno i centralna tačka izložbe “Okupljeni’.

 

Izložba sa tri celine „Eksterijer“,“Enterijer“ i „Papir“, i različitim medijima i formatima, „ne predstavlja zatvorenu, zaokruženu celinu, niti stratešku selekciju najreprezentativnijih radova, već poziva na potisnuta, aktuelna, istovremeno i buduća promišljanja pojava, stvari, sistema“.

 

Iz “Eksterijera” posetioce će izložba voditi u “Enterijer”, u institucije gde ćemo se kretati kroz jedan muzej u rekonstrukciji, depo nekog drugog muzeja, ići ćemo u pozorište i na performans akademiju.

 

-Odatle ćemo uroniti u višestruke mogućnosti papira, celinu na izložbi koja ima karakter diskusije, eksperimentalni, dokumentarni i izlagački karakter. Po izlasku iz galerije, postavka izložbe se ne završava, već se nastavlja u vidu isečka audio-ambijentalnog cruising performansa. U svim ovim celinama, telo je ono oko kojeg se pletu iskazi, anticipacije, detektovanja, progovaranja, glasna ćutanja i gestualnost koja nikad nije konačna, već uvek poziva na nove, još neotkrivene mogućnosti i borbe – najavili su Ilić i Đorđev.

 

Siniša Ilić je likovni umetnik aktivan i u izvođačkim umetnostima koji se bavi kroz različite medije društvenim tenzijama i mehanizmima, dok je Bojan Ðorđev pozorišni reditelj sa praksom u autorskim projektima koji se bave pitanjima socijalističkog nasleđa i kapitalističke ekonomije.

 

Mirjana Dragosavljević je istoričarka umetnosti koja deluje pretežno u oblastima savremene vizuelne umetnosti, plesa i performansa.

 

„Odlučili smo da prikažemo izbor radova na kojima smo zajedno radili, sami ih razvijali ili koji na različite načine, kao koautorke i koautore ili u saradničkim konstelacijama, uključuju i druge umetničke pozicije, radove, koncepcije i promišljanja slike, izvedbe, teksta, prostora, različitih umetničkih načina izražavanja“, naveli su Ðorđev i Ilić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište