fbpx

header

Izložba „Apstraktni pejzaž 2.0”: Zašto treba da je posetite?

Iako je korona, kulturna scena Beograda nije utihnula, mada se ponekad učini da je zamrla, jer su znatno manje posećena sva dešavanja, ali je stoga i bezbednije otići na neku izložbu. Predlažemo vam da pogledate „Apstraktni pejzaž 2.0” u Likovnoj galeriji Кulturnog centra Beograda.

 

Sem obezbeđenja nije bilo nikoga, reporter Rebelgrade u tišini je pažljivo razgledao i fotografisao svako delo. Čuvar je rekao da je autorka postavke Ana Ereš bila samo na otvaranju, na kratko, te da se ni posetioci ne zadržavaju, zbog korone.

 

Kustoskinja ove izložbe, istoričarka umetnosti Ana Ereš, bila je slojevitom istorijom izlagačkog prostora Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, a ova postavka je komentar na jednu tačku istorije – izložbu Apstraktni pejzaž iz 1962. godine.

 

 

 

Izložba Apstraktni pejzaž 2.0 se ne ograničava na formalno apstraktni jezik slike, već okuplja stavove umetnika koji sa različitih metodoloških, medijskih i semantičkih polazišta preispituju pejzaž kao žanr, motiv ili kontekstualni i jezički okvir svojih umetničkih ispitivanja.

 

Ana Ereš je naučna saradnica na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bavi se istraživanjem modernizma, istorije izložbi i jugoslovenskog umetničkog prostora u 20. veku. Objavila je nekoliko publikacija i dobitnica je Nagrade Lazar Trifunović za kritičko pisanje o umetnosti (2017).

 

Na ovoj postavci izložena su dela Dušice Dražić, Siniše Ilića i Bojana Đorđeva, Ivane Kličković, Žolta Kovača, Nikole Markovića, Gorana Micevskog, Vladimira Nikolića, Ivana Petrovića i Ivana Šuletića.

 

Izložba Apstraktni pejzaž 2.0 će biti otvorena do 24. februara 2022. godine.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište