fbpx

header

Izložba „Among Women“ okupila 11 srpskih umetnica u Americi

izlozba-among-women

Izložba „Among Women: Contemporary Art from Serbia“ održana je od 9. septembra 2021. do 9. januara 2022. godine.

 

Zahvaljujući kustoskinji koja je poreklom iz Srbije, 11 umetnica izložilo je svoje radove u „937 galeriji“, u Pitsburgu u Pensilvaniji.

 

izlozba-among-women

Izlozba Among Women

 

Rejčel Klipa okupila je umetnice iz naše zemlje oko jednog koncepta. On se odnosi na ispitivanje višeslojnosti srpske umetničke scene, preispitivanje sećanja, važnosti mesta, sposobnosti ženskog tela da prenese lične i istorijske narative.

 

Nekada deo bivše Jugoslavije, srpski umetnici ostaju na periferiji globalne, savremene umetničke scene. Međutim, žene ovde predstavljene potiču iz dugog niza promišljenih i ostvarenih umetničkih i kulturnih praktičara koji obuhvataju složenu istoriju Srbije. Prikazani zajedno, umetnička dela ovih žena su primer produktivne i višeslojne beogradske savremene umetničke scene iz perspektive njenih umetnica.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gotza Gotza (@gotza_gotza)

 

Svih 11 umetnica duboko su povezane sa Beogradom. Radove su izložile Šejma Fere, Bojana S. Knežević, Marina Marković, Tijana Radenković, Simonida Rajčević, Vahida Ramujkić, Milica Ružičić, Maja Simić, Nina Todorović, Anica Vučetić i Gordana Žikić.

 

Nakon izložbe u Pitsburgu, radovi će se naći u galeriju u Bronksu u Njujorku, „Bronx River Art Center“. Tamo će biti izloženi do 26. februara 2022. godine.

 

Izložbu „Among Women“ su podržali Bronx River Art Center, Pittsburgh Cultural Trust i Pennsylvania Partners in the Arts.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište