fbpx

header

Humanitarna premijera i tribina diplomskog filma „Ševa”

Film-Ševa-premijera-2022

Velika premijera diplomskog filma „Ševa“ biće održana u velikoj sali Kombank dvorane u Beogradu, a ulaz je besplatan. Film je režirala Katarina Krstić.

 

50 godina od filma “Kum”: Stiže serija koja otkriva tajne sa snimanja

 

Događaj je humanitarnog karaktera, a nakon projekcije publika će moći da prisustvuje tribini. Premijera je 18. februara, a projekcija počinje u 20 časova.

 

Film Ševa je psihološka drama koja obrađuje emotivnu i veoma osetljivu temu seksualnog nasilja u periodu puberteta. Film prati odrastanje mlade devojke Ive koja po dolasku u Beograd na fakultet kroz susret sa Vukom, drugom iz detinjstva, mora da se suoči sa potisnutim traumama i strahovima koji su joj nanete u detinjstvu.

 

Beogradski irski festival: Koncerti, izložbe i filmovi u celom gradu

 

Film-Ševa-premijera-2022

 

Glavne uloge poverene su poznatom mladom glumcu Darku Iviću u ulozi Vuka, talentovanoj i perspektivnoj Snežani Džogović u ulozi Ive, kao i Tanji Živković Petrović u ulozi Jelene.

 

Tema filma je važna i društveno angažovana. Nasilje kod dece u početnim godinama puberteta veoma je izraženo, ali ne i propraćeno u dovoljnoj meri. Kao uzrok vršnjačkog nasilja i nedovoljnog obrazovanja maloletnika, u kasnijim starosnim dobima neretko dolazi do seksualnog zlostavljanja i nasilja nad ženama.

 

Sedam domaćih filmova stiže na FEST

 

Ukoliko se ovakvi vidovi nasilja ne preduprede na vreme, slučaj može krenuti u tragičnom smeru. Ne sme se dozvoliti da se žrtve bore same sa sobom, prebacujući krivicu na sebe. Sa druge strane, napadač se može osiliti te postati još snažniji predator.

 

U Srbiji je poslednjih godina sve učestalije nasilje među tinejdžerima, da li je reč o vršnjačkom ili seksualnom nasilju, da li se dešavalo „na ulici“ ili u školi, spisak je predugačak. Ono što je sigurno je da se dogodilo više slučajeva nego što je prijavljeno.

 

Film-Ševa-premijera-2022

 

Na tribini će govoriti Igor Jurić ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Fondacija Tijana Jurić) i Tanja Ignjatović, psiholog iz Autonomnog Ženskog centra. Tribinu će voditi novinarka Ivana Zarić.

 

Izuzetne žene Srbije na muralima širom zemlje

 

U razgovoru sa rediteljkom filma pokušaće da ohrabre žrtve da pobede traume. Takođe, probaće da edukuju posetioce kako da prepoznaju manipulatora, pronađu osobu kojoj dovoljno veruju, podele problem sa nekim. Takođe, biće priče i o tome kako izgleda proces u kom žrtva dolazi do suočavanja i prevazilaženja traume.

 

Premijera filma će imati i humanitarni karakter, a prikupljena sredstva biće donirana Sigurnoj kući u Vlasotincu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište