fbpx

header

Gorana Raičević dobitnica nagrade „Nikola Milošević“

Кnjiževnica Gorana Raičević ovogodišnji je dobitnik nagrade „Nikola Milošević“ za knjigu „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“.

 

– Ovo je moje životno delo. Miloš Crnjanski je neka vrsta, može se reći, moje opsesije. On je jedan od naših najvećih pisaca kome se svi mi vraćamo. Bez Crnjanskog ove knjige ne bi bilo – izjavila je Gorana Raičević za Radio Beograd 2.

 

Monografska studija „Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog“ predstavlja krunu njenog rada i rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih na književni i publicistički opus Crnjanskog, analize i tumačenja studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je Crnjanski živeo i stvarao.

 

Žiri koji su činili prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Bogdan Lubardić i prof. dr Zoran Dimić istakao je da je nagrađeno delo „monolitna studija koja na celovit i upečatljiv način osvetljava život i delo jednog od naših najvećih pisaca“.

 

-Čvrsto teorijsko uporište i jasno uspostavljen kontekst stvaralaštva Crnjanskog polazišta su za kritički kompetentno promišljanje književnog opusa Miloša Crnjanskog i uzbudljivu priču o njegovom životu – navodi se u obrazloženju žirija.

 

Gorana Raičević živi i radi u rodnom Novom Sadu. Кao redovni profesor predaje na Filozofskom fakultetu Novosadskog univerziteta, proučava srpsku književnost 19. i 20. veka, prevodi sa engleskog i francuskog jezika. Autor je više knjiga, sarađuje u domaćim i stranim naučnim časopisima i publikacijama.

 

Nagrada “Nikola Milošević” dobitnici će biti uručena 9. februara, na Dan Radio Beograda 2, koji ove godine obeležava 64 godine postojanja.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište