fbpx

header

Gorana Raičević dobitnica nagrade „Nikola Milošević“

Кnjiževnica Gorana Raičević ovogodišnji je dobitnik nagrade „Nikola Milošević“ za knjigu „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“.

 

– Ovo je moje životno delo. Miloš Crnjanski je neka vrsta, može se reći, moje opsesije. On je jedan od naših najvećih pisaca kome se svi mi vraćamo. Bez Crnjanskog ove knjige ne bi bilo – izjavila je Gorana Raičević za Radio Beograd 2.

 

Monografska studija „Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog“ predstavlja krunu njenog rada i rezultat dvodecenijskih izučavanja fokusiranih na književni i publicistički opus Crnjanskog, analize i tumačenja studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i na proučavanja istorijskog konteksta – vremena i prilika u kojima je Crnjanski živeo i stvarao.

 

Žiri koji su činili prof. dr Zoran Paunović, prof. dr Bogdan Lubardić i prof. dr Zoran Dimić istakao je da je nagrađeno delo „monolitna studija koja na celovit i upečatljiv način osvetljava život i delo jednog od naših najvećih pisaca“.

 

-Čvrsto teorijsko uporište i jasno uspostavljen kontekst stvaralaštva Crnjanskog polazišta su za kritički kompetentno promišljanje književnog opusa Miloša Crnjanskog i uzbudljivu priču o njegovom životu – navodi se u obrazloženju žirija.

 

Gorana Raičević živi i radi u rodnom Novom Sadu. Кao redovni profesor predaje na Filozofskom fakultetu Novosadskog univerziteta, proučava srpsku književnost 19. i 20. veka, prevodi sa engleskog i francuskog jezika. Autor je više knjiga, sarađuje u domaćim i stranim naučnim časopisima i publikacijama.

 

Nagrada “Nikola Milošević” dobitnici će biti uručena 9. februara, na Dan Radio Beograda 2, koji ove godine obeležava 64 godine postojanja.

 

Povezane vesti

izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022

Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“

Izložba „Tvoj pogled na svet“ okuplja deset srpskih najboljih umetničkih fotografa.   To su Miša Obradović, Braca Bratislav Nadeždić, Nebojša Babić, Sever Zolak, Jelena Jovanov, Marko Vulević, Miloš Nadaždin, Vukica

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Dyed-Soundorom-Apollonia-Barutana-2022
Dyed Soundorom iz Apollonie dolazi u Barutanu!
bjesovi-koncert-klub-fest-2022
Bjesovi nastupaju u Bašti kluba Fest
izlozba-tvoj-pogled-na-svet-2022
Otvorena izložba „Tvoj pogled na svet“
Belef
Otvoren 30. jubilarni BELEF predstavom "Drama o kraju sveta"
Weekend Bazzar 25. i 26. juna na Sava promenadi
Weekend Bazzar na Sava promenadi obećava ludi provod

Pozorište