fbpx

header

Frame: Otvaranje izložbe fotografija Marije Zindović

Izložba-Frame-Galerija-Trag-2022

U galeriji Trag biće otvorena izložba „Frame“ Marije Zindović. Ona je istaknuta fotografkinja sa zavidnom profesionalnom i umetničkom biografijom.

 

Umetnica navodi da je polazna ideja nastala iz razmišljanja o stavljanju u ram umetničkog dela. Završeno umetničko delo svoju konačnost doživljava tek kada ga uokvirujemo ramom u jednu celinu.

 

– Šta bi se onda desilo ukoliko bi to delo nastalo unutar samog rama? Šta ako ono nastane na licu mesta u sadašnjem trenutku? Iz tog pitanja se rodio izazov da ovog puta kadar ne bude vizir fotoaparata, već paspartu slike koji stavljam ispred. Sada to postaje kadar u koji smeštam kompoziciju i poigravam se njome. Kroz ekspresije pažljivo odabranih aktera i scena, pokušavam da dočaram razne vrste osećanja. To je upravo ono što istražujem kroz ovu seriju fotografija, reakcije i ponašanje aktera uz zadatu ulogu tu, ispred mene, kroz minimalistički prikaz forme detalja tela, koje dobijaju apstraktnu formu pejzaža i time menjaju svoj izvorni oblik i izgled – rekla je Marija uoči izložbe.

 

Marija Zindović je diplomirani fotograf Fakulteta primenje­nih umetnosti u Beogradu. Status samostalnog umetnika Marija je stekla kao član ULUPUDS-a 2012. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galerija Trag (@galerijatrag)

 

Njene fotografije su nagrađivane i pohvaljivane. Objavljivane su u više nedeljnih listova, online magazina i portala za kulturu fotografije, kao i nekoliko domaćih i stranih časopisa.

 

Marija je dobitnica druge nagrade na II svetskom bijenalu studentske fotografije u Novom Sadu, pohvalne nagrade za seriju fotografija u Čačku – Dani fotografije, i za grupni eko-projekat „Show me your dream“ u okviru međunarodnog iz Slovenije. Do sad je imala je pet samostalnih izložbi. Dve su bile u renomiranim galerijama, kao što su Srećna galerija SKC-a i galerija Grafički kolektiv. Tokom godina izlagala je na mnogo grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu (Beograd, Arl, Krakov, Solun, Plovdiv…)

 

Polje interesovanja je režirana fotografija, najčešće modna, ali neretko i konceptualna fotografija. Upravo ona joj omogućava više ekspresije, slobode i eksperimentisanja. Trenutno je predavač saradnik u oblasti photoshop-a na katedri za fotografiju Fakulteta za Medije i Komunikacije, kao i fotograf sa dugogodišnjim iskustvom u radu na poljima komercijalne i modne fotografije.

 

Vrata galerije su za sve posetioce otvorena od petka, 28. januara u 19 časova. Izložba „Frame“ će biti dostupna za posetu do 14. februara.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište