fbpx

header

Frame: Otvaranje izložbe fotografija Marije Zindović

Izložba-Frame-Galerija-Trag-2022

U galeriji Trag biće otvorena izložba „Frame“ Marije Zindović. Ona je istaknuta fotografkinja sa zavidnom profesionalnom i umetničkom biografijom.

 

Umetnica navodi da je polazna ideja nastala iz razmišljanja o stavljanju u ram umetničkog dela. Završeno umetničko delo svoju konačnost doživljava tek kada ga uokvirujemo ramom u jednu celinu.

 

– Šta bi se onda desilo ukoliko bi to delo nastalo unutar samog rama? Šta ako ono nastane na licu mesta u sadašnjem trenutku? Iz tog pitanja se rodio izazov da ovog puta kadar ne bude vizir fotoaparata, već paspartu slike koji stavljam ispred. Sada to postaje kadar u koji smeštam kompoziciju i poigravam se njome. Kroz ekspresije pažljivo odabranih aktera i scena, pokušavam da dočaram razne vrste osećanja. To je upravo ono što istražujem kroz ovu seriju fotografija, reakcije i ponašanje aktera uz zadatu ulogu tu, ispred mene, kroz minimalistički prikaz forme detalja tela, koje dobijaju apstraktnu formu pejzaža i time menjaju svoj izvorni oblik i izgled – rekla je Marija uoči izložbe.

 

Marija Zindović je diplomirani fotograf Fakulteta primenje­nih umetnosti u Beogradu. Status samostalnog umetnika Marija je stekla kao član ULUPUDS-a 2012. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galerija Trag (@galerijatrag)

 

Njene fotografije su nagrađivane i pohvaljivane. Objavljivane su u više nedeljnih listova, online magazina i portala za kulturu fotografije, kao i nekoliko domaćih i stranih časopisa.

 

Marija je dobitnica druge nagrade na II svetskom bijenalu studentske fotografije u Novom Sadu, pohvalne nagrade za seriju fotografija u Čačku – Dani fotografije, i za grupni eko-projekat „Show me your dream“ u okviru međunarodnog iz Slovenije. Do sad je imala je pet samostalnih izložbi. Dve su bile u renomiranim galerijama, kao što su Srećna galerija SKC-a i galerija Grafički kolektiv. Tokom godina izlagala je na mnogo grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu (Beograd, Arl, Krakov, Solun, Plovdiv…)

 

Polje interesovanja je režirana fotografija, najčešće modna, ali neretko i konceptualna fotografija. Upravo ona joj omogućava više ekspresije, slobode i eksperimentisanja. Trenutno je predavač saradnik u oblasti photoshop-a na katedri za fotografiju Fakulteta za Medije i Komunikacije, kao i fotograf sa dugogodišnjim iskustvom u radu na poljima komercijalne i modne fotografije.

 

Vrata galerije su za sve posetioce otvorena od petka, 28. januara u 19 časova. Izložba „Frame“ će biti dostupna za posetu do 14. februara.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište