fbpx

header

Vorholov portret Merlin Monro prodat za 195 miliona

Portret Merlin Monro, koji je uradio američki umetnik pop arta Endi Vorhol, prodat je za samo četiri minuta i to za 195 miliona dolara.

 

Kultnu sliku pod nazivom „Shot Sage Blue Marilyn“ Vorhol je uradio u serigrafiji 1964. godine, nakon što je Merlin Monro umrla od predoziranja tabletama za spavanje (1962. godine).

 

Iznos koji je izdvojen za portret čuvene glumice, najveća je cena za koje je prodato jedno umetničko delo iz 20. veka na aukciji.

 

Umetničko delo je sve do prodaje bilo deo ciriške fondacije Tomas i Doris Aman, čija vrednost je procenjena na 200 miliona dolara.

 

 

Novac od prodaje portreta fonadacija će usmeriti na poboljšanje života dece širom sveta kroz zdravstvene i obrazovne programe.

 

Vorhol (1928-1987) se smatra jednim od najvažnijih prestavnika pop arta. Slikao je portrete mnogih holivudskih ikona, kao i omote za više prehrambenih omota, pa i za Koka kolu. Značajan je i po tome što je  dizajnirao omote za dva albuma planetarno popularne rokenrol grupe “Rolingstons”.

 

Pre Vorholovog portreta Merlin Monro, umetničko delo 20. veka koje je držalo rekord najskuplje prodatog na aukciji bila je slika Pabla Pikasa. Jedna od varijacija „Žena iz Alžira“ u maju 2015. dostigla je cenu od 179,4 miliona dolara.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište