fbpx

header

U Zvezdi se gleda „Ivan’s Childhood“ na otvorenom!

film-Ivans-Childhood-2022

Gledaoci imaju priliku da na otvorenom pogledaju film „Ivan’s Childhood“ u novom bioskopu Zvezda.

 

Debitantski film velikog Andreja Tarkovskog, „Ivan’s Childhood“ je poetsko putovanje kroz krhotine i senke ratom razorene mladosti jednog dečaka. Ovaj film se kreće između traumatične stvarnosti Drugog svetskog rata i spokojnih trenutaka porodičnog života pre početka sukoba. Film „Ivan’s Childhood“ ostaje jedan od najpotresnijih prikaza uticaja rata na decu.

 

Sovjetska ratna drama objavljena je 1962. godine. U koautorstvu Mihaila Papave, Andreja Končalovskog i Tarkovskog bez upisa, zasnovana je na pripoveci Vladimira Bogomolova iz 1957. godine „Ivan“.

 

U filmu se pojavljuje dečji glumac Nikolaj Burljajev, zajedno sa Valentinom Zubkovom, Jevgenijem Žarikovom, Stepanom Krilovom, Nikolajem Grinkom i suprugom Tarkovskog Irmom Rauš.

 

Ivanovo detinjstvo priča priču o dečaku Ivanu čije su roditelje ubile osvajačke nemačke snage i njegovim iskustvima tokom Drugog svetskog rata.

 

U intervjuu iz 1962. Tarkovski je izjavio da je snimajući film želeo da „prenese svu svoju mržnju prema ratu“. Rekao je da je odabrao detinjstvo „jer je ono što je najviše u suprotnosti sa ratom“.

 

„Ivan’s Childhood“ je Tarkovskom donelo priznanje kritike i učinilo ga međunarodno poznatim. Osvojio je Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu 1962. i nagradu Zlatna kapija na Međunarodnom filmskom festivalu u San Francisku 1962.

 

Film je takođe izabran kao sovjetski film za najbolji film na stranom jeziku na 36. dodeli Oskara. Međutim, tada nije prihvaćen kao kandidat. Poznati filmski stvaraoci kao što su Ingmar Bergman, Sergej Parajanov i Kšištof Kišlovski pohvalili su film i naveli ga kao uticaj na njihov rad.

 

Film se prikazuje na otvorenom u četvrtak, 14. jula sa početkom u 21 čas.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište