fbpx

header

“U mene teče magična supstanca” u maloj sali Jugoslovenske kinoteke

U mene teče magična supstanca

U sklopu izložbe Other Stories” (“Druge priče”), a u okviru projekta “Manifesta 14 Western Balkans project”, galerija Hestia Vas poziva da dođete u malu dvoranu Jugoslovenske kinoteke u kojoj će se 30. novembra 2022 u 19 sati prikazati film “A magical substance flows into me” (“U mene teče magična supstanca”), 66 min, HD video, 2016.), autorke Jumana Mane (Jumana Manna, Palestina/Nemačka).

 

Dokumentarni film “A magical substance flows into me” donosi istraživačko i duhovno putovanje umetnice. Mana istražuje jerusalimski arhiv muzike različitih etničkih i verskih grupa, a inspirisana radio emisijom etnomuzikologa Roberta Lahmana (Roberta Lachmann) koja je proučavala muzičke tradicije Palestine 30-ih godina 20. veka. Lahman se preselio iz Berlina u Jerusalim 1936. godine, verujući da će grad biti savršeno mesto za arhiv zbog različitih ljudi, etničkih grupa koje su se tu naselile radi verskog značaja grada, donoseći pritom svoje tradicije. Jerusalim tog vremena može podsjetiti stanovnike ovih prostora na predratno Sarajevo, gde su živele različite etničke grupe a koje su sve slavile praznike raznih verskih pripadnosti. Intimna atmosfera filma donosi intervjue sa različitim etničkim grupama, ali i sa porodicom umetnice, posebno sa ocem istoričarem. 

 

U mene teče magična supstanca

 

Jumana Manna je stekla BFA na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Oslu i magistrirala estetiku i politiku na Kalifornijskom institutu za umetnost. Učestvovala je na više festivala i izložbi, uključujući BAFICI, IFFR Roterdam, Tejt Modern, Marakeški bijenale 6 i Nordijski paviljon te 57. Bijenale u Veneciji. Manna je nagrađena A.M. nagradom za mlade palestinske umetnike Kattan fondacije 2012, nagradom Ars Viva za vizuelne umetnosti i nominovana je za Preis der Nationalgalerie fur junge Kunst 2017  (Nagrada Nacionalne galerije za umetnost mladih 2017). Odrasla je u Jerusalimu, a živi u Berlinu.

 

Izložba Other Stories” traje u galeriji Hestia do 11. decembra 2022. godine. Galerija Hestia nalazi se na adresi Topličin venac 14/9. Radno vreme od četvrtka do nedelje od 12 do 18 časova. Hestiabelgrade.com

 

U mene teče magična supstanca

 

Ovaj program je deo projekta Manifesta 14 Western Balkans Project. Nastao je i održava se uz finansijsku podršku Europske Unije. Sadržaj je isključiva odgovornost organizatora i ne odražava nužno stavove Europske Unije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište