fbpx

header

Tom Kruz dobio Zlatnu palmu i Ukrajinci protiv ruskih filmova

Tom Kruz-festival-Kan-top gun-2022

Filmski festival u Kanu je u toku, a traje do 28. maja i okuplja najveća imena iz industrije. Do sada je festival obeležio „Top Gun: Maverick“ i Tom Kruz, ali i bojkot Rusije od strane ukrajinskih filmskih stvaraoca.

 

Tom Kruz dobio je počasnu Zlatnu palmu kao priznanje za impozantnu karijeru. Zaminljivo je da je glumac prvi put posle 30 godina posetio Kanski festival. Poslednji put je to bilo 1992. kada je predstavljao film „Tamo daleko“. Sada je došao zbog nastavka blokbastera iz 1986. godine „Top Gun: Maverick“.

Film je trebalo inicijalno da bude prikazan 2020. godine. Bilo je načina da film bude predstavljen ranije, ali je sam Kruz insistirao na velikoj premijeri u bioskopskim salama.

 

– Neverovatno veče i sjajan povod za mene i celokupan tim. Dovoljno je samo da vidim svačija lica da budem srećan, prošlo je 36 godina od prvog „Top Guna“. Morali smo ovo da odložimo, ali je vredelo. Moj san je bio da budem ovde sa svima vama. Snimam filmove za veliko platno. Bioskop je moja ljubav, moja strast. Uvek idem u bioskop kada izađu neki novi filmovi – rekao je glumac u Kanu.

 

Tom Kruz-festival-Kan-top gun-2022

Foto: Instagram

 

Kruz je godinama veliki borac za opstanak bioskopa, što je i pokazao.

 

U njegovu čast nebom iznad Kana proletelo je osam vojnih aviona. Za sobom su ostavili crveni, beli i plavi dim, kao simbol američke i francuske zastave. Za to vreme, publika je gledala montažu kadrova iz njegovih najboljih filmova.

 

Osim Kruza, crvenim tepihom prošetalo je mnogo zvezda. Među njima su Dženifer Koneli, Glen Paul, Džon Hem, Džej Elis, Adriana Lima, Aišvarija Rai, Eva Longorija, ali i mnogi drugi.

 

Ekipa filma je, posle prikazivanja, dobila stajaće ovacije za „Top Gun: Maverick“. Veoma emotivno veče za posetioce i učesnike festivala, ali prvenstveno ekipu sa filma.

 

 

– Moram da upijem sve ovo. Neću zaboraviti ovo veče – izjavio je Kruz okupljenima, dok je publika aplaudirala.

 

Njegovih 39 filmova u ulozi glavnog glumca zaradilo je 8,5 milijardi dolara širom sveta. Sada Box office procenjuje da bi novi „Top Gun“ mogao da zaradi 390 miliona dolara samo u Americi. Od kritičara je film dobio pozitivne ocene.

 

„Top Gun: Maverick“ će se u srpskim bioskopima prikazivati od 26. maja.

 

Ukrajina i Rusija u Kanu

 

Filmski stvaraoci su od organizatora tražili da u potpunosti bojkotuju Rusiju. Ovakav zahtev su uputili zbog odluke da se u trku za nagradu Zlatna palma uključi i film „Žena Čajkovskog“ ruskog režisera Kirila Serebrenikova.

 

– Sve rusko mora biti zabranjeno. Ruski režiseri se ne mogu praviti kao da je sve kako treba i da nemaju šta sebi da zamere – izjavio je ukrajinski producent Andrej Fesiak.

 

Film „Žena Čajkovskog“ premijerno je prikazan u Kanu, a Serebrenikov je pozvao na prekid rata u Ukrajini. Ruski režiser živi u Berlinu zbog neslaganja sa stavovima i politikom zvanične Moskve živi u Berlinu.

 

Ipak, Andrij Kalpakči tvrdi da je Serebrenikov finansirao film „crnim novcem“ ruskog oligarha Romana Abramoviča. Imovina oligarha je pod sakcijama EU jer je blizak saradnik Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije.

 

Direkcija Kanskog festivala već je otkazala pozivnice ruskoj delegaciji i osobama povezanim sa Kremljom. Međutim, direktor ove manifestacije, Teri Fremo, smatra da su ruski disidenti poput Serebrenikova dobrodošli.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište