fbpx

header

Teen selekcija: Na Beldocsu poseban program za mlade

Voli-me-ne-voli-me-teen-beldocs-2022

Filmovi o odrastanju, ljubavi i teškoćama sa kojima se mladi širom sveta suočavaju, samo su neke od tema programske celine „Teen“, u okviru Beldocs festivala.

 

Program je specijano odabran kako bi mlade motivisao, ponudio nešto novo i nesvakidašnje. Takođe, bitno je da se ukaže na vrednosti kao što su hrabrost, autentičnost i saosećajnost. Ove vrednosti su sastavni deo dokumentarnih filmova.

 

Selektorka „Teen“ programa Inja Korać je rekla da ovaj program nastoji da osnaži glasova mladih ljudi.

 

– Odabiramo širu listu filmova koji dotiču živote mladih ljudi, na teme koje za njih mogu biti važne. Tu su i filmovi koje su režirali i producirali mladi ljudi. Mi ih predstavljamo grupi mladih selektora koji uz vođene razgovore odaberu koja četiri filma ulaze u konačni program. Interes za selekciju programa iz godine u godinu raste, pa smo ove godine, imali preko 25 prijavljenih mladih selektora. Pozivamo sve tinejdžere da dođu na Beldocs, jer smo sigurni da će filmove u programskoj celini Teen sigurno zavoleti – rekla je Inja Korać.

 

Ovogodišnju selekciju čine četiri filma, od kojih tri srpske i jedna regionalna premijera. Filmovi u ovom programu su: „Podigni lestvicu“ islandskog reditelja Gudjona Ragnarsona, finsko-nemački film „Misija“ autorke Tanje Anderson, vijetnamsko ostvarenje „Deca izmaglice“ rediteljke Diễm Hà Lệ kao i danski autorski projekat Katrin Skibsted, Karoline Matilde Salik i Andrin Moland „Voli me, ne voli me“. Nakon projekcija ovih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, održaće se stručno moderirani razgovori sa prisutnim tinejdžerima.

 

Film „Podigni lestvicu“

 

Ovaj film o odrastanju, ohrabruje tinejdžerke širom sveta, koje se suočavaju sa rodnim stereotipima. Film prati, tokom četiri godine, genezu uspešnog islandskog ženskog košarkaškog tima. Mlade košarkašice uzrasta od 8 do 13 godina predvodi Brinjar Karl Sigurdson. Trener je predan pomeranju granica izdržljivosti tima, ali i hermetičnog društva koje, čini se, još uvek nije spremno za žene u sportovima koji tradicionalno važe za muške.

 

Podigni-lestvicu-teen-beldocs-2022

Foto: Promo

 

Film „Voli me, ne voli me“

 

Ovo je moderna i poetska priča o ljubavi u 2021. godini ispričana kroz lična iskustva dvadesetoro mladih ljudi. Ovaj danski dokumentarni film je realistični, sirovi, ali pre svega iskreni portret ljubavnog života jedne generacije. Upravo govori o generaciji koja odstupa od narativa romantizovanih Diznijevih priča uz koje su sagovornici i autorke stasavali. Film u svojoj biti izlaže tezu da je ljubav mnogo nijansiranija od predstave o njoj. Karolin Matilda Salik ističe da je mnogo više od sreće, a sreća mnogo više od ljubavi.

 

Film „Misija“

 

„Misija“ prati četiri tinejdžera iz Amerike, mormona, koji napuštaju svoje domove i kreću put hladne Finske. Njihova misija je da propovedaju i istraju u veri bez obzira na poteškoće. Autorka se dirljivo i sa dosta empatije odnosi prema mladim, strastvenim misionarima, nekim od njih 60.000 svake godine. Oni se na svom dvogodišnjem putu suočavaju sa intimnim lomovima, ali i jezičkom barijerom, odbacivanjem, skepsom i rezervisanošću koja ih u ateističkom svetu dočekuje.

 

Misija-teen-beldocs-2022

Foto: Promo

 

Film „Deca izmaglice“

 

„Deca izmaglice“ kroz portret dvanaestogodišnje devojčice Di pripoveda o kontraverznoj tradiciji otmice i nasilne udaje veoma mladih devojaka. Ta praksa se još uvek upražnjava u okviru etničke manjine Hmong. Hmong je populacija sa izrazito jakim jezičkim i kulturnim identitetom koja živi u udaljenim krajevima, na planinama Severnog Vijetnama, neintegrisana u društvo. Di i njene vršnjakinje, umesto da proživljavaju bezbrižne tinejdžerske dane, prinuđene su da se same bore za svoju nezavisnost.

 

Deca-izmaglice-teen-beldocs-2022

Foto: Promo

 

Program Beldocs Teen je deo evropskog filmskog edukativnog projekta Moving Cinema.

 

Podsećamo, jubilarni, 15. Beldocs festival, biće održan od 11. do 18. maja u Beogradu. Filmovi će biti prikazani u dvanaest programskih celina, a premijerno u našoj zemlji će biti emitovano više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas. Online ulaznice su u prodaji putem sajta Beldocsa.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište