fbpx

header

Svečano otvoren 75. Filmski festival u Kanu

Filmski-festival-u-Kanu-2022

Sedamdeset peti filmski festival u Kanu je zvanično otvoren. Crveni tepih, glamur i prisustvo svetskih filmskih zvezda, posetilaca i filmskih gledalaca, vratio je festivalski sjaj u ovaj grad na Azurnoj obali.

 

– Jednostavno sam presrećan – rekao je predsednik festivalskog žirija Vinsent Lindon.

 

Uz Lindona su bili i članovi Kanskog žirija sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca. Među njima su i Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, Džef Nikols i Asgar Farhadi i mnogi drugi.

 

Najveća svetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dve godine prekida.

 

 

Festival u Kanu je otvoren projekcijom zombi filma Mišela Hazanavicijusa „Final Cut“. Publika će imati priliku da vidi i holivudske hitove kao što je „Top Gun: Maverick“. Interesantno je da je ovo prvi put posle 30. godina da se Tom Kruz pojavljuje na Kanskom festivalu.

 

Oskarovac Forest Vitaker biće nagrađen počasnom Zlatnom palmom za životno delo. Njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom pod naslovom „Radi mira“. Film je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

 

 

Senka ukrajinskog rata lebdela je i nad Kanom, a u debatama je dominirala tema o ulozi filma u periodima nasilja. Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. On je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu „Veliki diktator“ u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

 

Zelenski je izazvao je gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti i prisećajući se filmskih klasika poput „Apokalipsa danas“ Frensisa Forda Kopole i „Veliki diktator“ Čarlija Čaplina.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište