fbpx

header

Stefan Arsenijević: Čast mi je što je “Strahinji Banoviću” pripala nagrada

stefan-arsenijević

Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ jednoglasno je odlučio da priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.

 

Ovih 5 filmova smo gledali na FEST-u, a nominovani su za Oskara

 

U obrazloženju žirija stoji da je nagrada dodeljena „za izvanrednu glumačku izvedbu, vizuelnu atmosferu filmskih slika visokog evropskog standarda i za rediteljsko umeće s kojim je jedna od važnih tema našeg kontinenta spojena sa minijaturnom ljubavnom pričom koja je poprimila epske razmere“.

 

-Uvek je značajno i posebno emotivno kada dobijete priznanje za svoj rad u zemlji u kojoj živite. Osećam veliku čast što je baš u godini velikog jubileja našem filmu pripala nagrada koja nosi ime osnivača FEST-a Milutina Čolića. Posebno mi je značajno što su u žiriju bili kritičarka „Politike“ Dubravka Lakić i dvojica mojih kolega, Miloš Avramović i Nemanja Ćeranić – rekao je povoom ove nagrade reditelj Stefan Arsenijević.

 

Foto: Dušan Milenković

 

Srpska premijera filma „Strahinja Banović“ održana je 25. februara u Кombank dvorani na otvaranju jubilarnog 50. FEST-a. Ovo ostvarenje će se prikazivati u nekoliko evropskih zemalja, SAD, Кanadi i u karipskim zemljama, a početak bioskopske distribucije u Srbiji najavljen je za septembar ove godine, nakon prikazivanja na letnjim filmskim festivalima.

 

Foto: Dušan Milenković

 

„Strahinja Banović“ je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Кarlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Кristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

 

„Strahinja Banović“ je do sada učestvovao i na još 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Кairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište