fbpx

header

Specijalne projekcije restaurisane kopije filma „Kum”

Povodom 50. godišnjice prikazivanja prvog dela filmskog remek-dela “Kum” (“The Godfather”), u Sali Makavejev (Uzun Mirkova 1), zbog velikog interesovanja publike biće prikazan čuveni film Oskarom nagrađenog reditelja Fransisa Forda Kopole.

 

Iako se mafijaška drama, pisana po istoimenom romanu Marija Puza, u bioskopima stidljivo pojavila 1972. godine, izazvala je do tada nezapamćen odjek. Italijansko-američka mafijaška porodica Don Vita Korleona(Marlon Brando) je zbog neverovatnih reakcija publike, doživela dva nastavka, a sva tri dela slobodno se mogu nazvati remek-delom svetske kinematografije.

 

Film “Kum” prati razvoj Majkla Korleona, od naivnog i neiskusnog, do osvetoljubivog i surovog mafijaškog naslednika, kog je dočarao glumac Al Paćino. Zanimljiva činjenica je da Majkl isprava nije želeo da se uplete u kandže mafije.

 

Pored njega, i harizmatičnog Marlona Branda, u podeli prvog dela Kuma bili su još i Džejms Kan, Robert Dival, Dajana Kiton, Talija Šajer. Kum je napravio zvezdu od Divala i revitalizovao karijeru Marlona Branda.

 

Nakon velikog uspeha prvog dela 1974, snimljen je i nastavak u kom se smenjuju sadašnjost i prošlost – uspon na mafijaškoj lestvici i istorija porodice Korleone. Mladog Vita Korleona ovde tumači Robert de Niro. A šesnaest godina kasnije, 1990., predstavljen je i treći deo Kuma – priča o ostarelom mafijaškom bosu koji se suočava sa gorkim i neumitnim pogledom na svoj život.

 

 

Neke zanimljivosti o filmu Kum

 

-Marlon Brando želeo je da lik dona Korleonea predstavi „kao buldoga“, pa je za audiciju obraze napunio vatom. Tokom snimanja je nosio umetke koje je napravio zubar, a sada su to eksponati koji se mogu videti u Američkom muzeju filmske umetnosti u Kvinsu u Njujorku.

 

-Mačka koji Marlon Brando drži u krilu u uvodnoj sceni je lutalica koju je Kopola pronašao u studiju u Harlemu. Mačka je prela toliko glasno da su dijalozi morali naknadno da se nasnime.

 

-Najskuplja scena u filmu je scena Sonijevog ubistva i koštala je 100 000 dolara.

 

-Marlon Brando i Robert Deniro su jedina dva glumca koja su dobila Oskara tumačeći isti lik, dona Vita Korleonea.

 

-Marlon Brando se pojavljuje u filmu nepunih sat vremena.

 

-Al Paćino je potpisao ugovor za film The Gang That Couldn’t Shoot Straight, koji se nije uklapao sa rasporedom filma Kum. Uspeo je da se oslobodi ugovora a zamenio ga je Robert de Niro.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište