fbpx

header

Specijalna projekcija filma o nastanku festivala FEST

fest-festival-film-2022

Povodom 50. jubilarnog festivala FEST biće održana projekcija arhivskog filma kultnog reditelja Miće Miloševića „Rađanje FESTA“.

 

Film govori o nastanku filmskog festivala FEST, a biće i razgovora o delu. Projekcija će biti u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u petak, 4. marta sa početkom u 18 časova.

 

Prvi FEST „Hrabri novi svetˮ, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma „Mešˮ Roberta Altmana. Od tog perioda do danas ovaj festival je postao prozor u svet i jedan od glavnih kulturnih događaja Beograda.

 

Krasilo ga je što je bio širom otvoren za sve kinematografije, relevantne autore i filmove koji se neće naći na repertoaru. Važnost FEST-a je tolika da je beogradska publika imala priliku da se sa nekim filmovima sretne prvi i jedini put.

 

fest-festival-film-2022

 

Neka od ostvarenja su filmovi najvećih reditelja današnjice kao što su Teo Angelopulos, Bob Rafelson, Volker Šlendorf, Dejvid Kronenberg, Ken Rasel, Vim Venders, Kišlovski, Hercog i mnogi drugi.

 

Do danas FEST je posetilo preko četiri miliona gledalaca sa preko četiri hiljade značajnih svetskih filmova. Sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki zadatak šireći horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

 

Na projekciji će prisustvovati i učestvovati istoričar filma Radoslav Zelenović, filmski i TV reditelj Aleksandar Mandić i scenarista, reditelj i filmski kritičar Saša Radojević.

 

Projekciju će svečano otvoriti direktor Zavod Marko Krstić i direktor Filmskih novosti Vladimir Tomčić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište