fbpx

header

„Španski metar“ u Beogradu obeležiće delo velikog glumca

španski-metar

Novo izdanje “Španskog metra”, festivala filmova na španskom jeziku, donosi više od dvadeset ostvarenja koja će premijerno biti prikazana pred beogradskom publikom od 20. do 31. maja.

 

O još jednoj filmskoj avanturi na španskom jeziku, koja je spremna da dočeka srpske filmofile, za Rebelgrade govorio je Mladen Savković, PR Servantesa.

 

Sentimentalno

Foto: promo

 

–  „Španski metar“ se organizuje iz želje da se beogradskoj publici donesu filmovi iz zemlje korida, ali i drugih država istog govornog područja. Zbog toga ističemo da je ovo festival filmova na španskom jeziku – rekao je Savković.

 

On je istakao da je „Španski metar“, posle četrnaest godina, koliko se organizuje, narastao kao festival, pa se emituju uglavnom filmovi novije produkcije koji do sada nisu mogli da se gledaju u našim bioskopima.

 

Stalni posao

Foto: promo

 

-Pored toga, uvek se trudimo da damo i kultne španske filmove. Ovaj put „Španski metar“ ima četiri programa. Prvi ciklus počinje u Jugoslovenskoj kinoteci i posvećen je velikom španskom glumcu Fernandu Fernanu Gomesu, koji bi da je živ napunio sto godina. Predstavićemo tri njegova filma u kojima je ostvario zapažene uloge – „Ludnica“, „Čudno putovanje“ i „Jezik leptira“ – priča Mladen Savković.

 

Jezik leptira

Foto: promo

 

Programske “Španskog metra” celine osmišljene su tako da publiku provedu kroz najzanimljivija ostvarenja snimljena poslednjih godina na španskom jeziku, ali i da ih upoznaju sa odabranim filmskim klasicima.

 

Ludnica

Foto: promo

 

“Španski metar” će zakoračiti kroz odabrane klasike španske kinematografije koji će se prikazivati od 20. do 22. maja u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

-Glavni festivalski program „Savremeni film“ biće otvoren 23. maja u Dvorani Кulturnog centra Beograda uz film „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojem glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Кamara i Belen Кuesta – priča Savković.

 

Šta smo uradili pogrešno

Foto: promo

 

Bilo da su u pitanju urnebesne komedije ili emotivne drame, nema sumnje da će publika uživati u ovim filmovima koji u Srbiju premijerno stižu iz Španije, Meksika, Argentine i Čilea. Do 31. maja biće prikazani sledeći igrani filmovi: „Bruklin u Sevilji“, „Dobre namere“, „Lavica“ i „Pauk“, uz specijalnu projekciju srpskog dokumentarnog filma „S ljubavlju iz Fuenlabrade“.

 

Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ ove godine donosi četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki, koja se će biti prikazana od 25. do 29. maja u Dvorani Кulturnog centra Beograda. Od preispitivanja (ne)sposobnosti za romantično vezivanje do uslova života u prekarijatu, ova selekcija otvara brojna pitanja i donosi zanimljive, sveže i uzbudljive poglede autorki na probleme današnjice.

 

Publiku očekuju filmovi „Diši“, „Кosmička pesma. Ninjo iz Elćea“, „Prkosni bljesak“, „Šta smo uradili pogrešno?“, „#Precariatystory“, „Кrah“ i „Panterke“.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište