fbpx

header

Snima se još jedan srpski horor utemeljen na narodnim verovanjima

horor-film-zlatibor-2022

Dva mladića iz Čajetine, naoružana samo entuzijazmom i sa malo opreme, upustila su se u neverovatan poduhvat. Pre tri godine Đorđe Živović i David Kolaković su napravili prvi zlatiborski horor film.

 

Baziran na narodnim verovanjima tog kraja naišao je na odličan prijem kod domaće publike. Sada stiže još jedno horor ostvarenje ovog dvojca.

 

David Kolaković je rekao da su želeli da ekranizuju jednu legendu koja se prenosi sa kolena na koleno, pod nazivom „stoperka“, a potiče upravo iz Zapadne Srbije. On kaže da se odavno priča da je jednog vozača koji je vozio magistralom po snežnoj mećavi, stopirala žena srednjih godina. Vozač ju je povezao, ali mu je u jednom trenutku rekla mu kako želi da izađe jer tu živi, na šta je on upitao kako da izađe jer u okolini nema ničega. Ona je samo ćutala, on je stao i dao joj jaknu da se ne smrzne. Međutim, sutradan kada se vraćao istim putem na mestu gde ju je ostavio, pronašao je svoju jaknu okačenu na grobu te „stoperke“.

 

Kako bi sve prikazali autentično, snimali su po izuzetno surovim vremenskim uslovoma, velikim snegovima i debelom minusu, tipičnim za Zlatibor u jeku zime.

 

David kaže da ono što ovu priču čini tako živom i fantastičnom jesu glumci koji su je izneli na najbolji mogući način. Ističe da je realizacija projekta bila jako teška i da su pojedine scene bile izuzetno zahtevne. Snalazili na razne načine kako bi radnju dočarali na pravi način. On kaže da su kupili stari automobil za 200 evra kako bi snimili scenu gde auto sleće niz liticu.

 

Plan ovih talentovanih momaka jeste da snime omnibus četiri priče koju povezuje jedna nit. Sigurno je da su odabrali teme za još dve priče, jedna je kaubojac, a druga će svakako biti komedija. Ono od čega zavisi ovaj omnibus, kako kažu, svakako jesu materijalna sredstva.

 

Ideja za nastanak njihovog prvog horor filma „Iza zatvorenih vrata“ nastala je 2013. godine. Tada je snimljen prvi deo, kako stvaraoci kažu, uz pomoć štapa i kanapa. Snimanje drugog, dugometražnog dela započelo je 2016. godine. Režiser David Kolaković je samo zbog toga podigao i kredit.

 

U filmu je tada učestvovalo 30 glumaca, od čega su tri bila profesionalna iz Narodnog pozorišta u Užicu. Tokom snimanja, koje je trajalo oko 2,5 godine, sve što što je moglo da pođe naopako jeste krenulo.

 

Kolaković se prisetio da su dugo snimali na Semegnjevu gde je debeli minus ledio sve pa i opremu. Zaleđeni su bili kran i kamera na kojoj se dugme od hladnoće ukočilo, pa je snimala 24 sata pošto nije mogla da se ugasi. Kamion sa konjima, kaže David, je sleteo sa puta, jedva su ih izvukli. Kaže da su za snimanje ratne scene shvatili da nemaju krv, pa su zaklali ovcu koju su im dali seljaci. Kad je snimanje filma završeno, David kaže da su shvatili sa kakvim izazovom su se zapravo uhvatili u koštac.

 

Prvi film ovih zlatiborskih entuzijasta nagrađen je Piramidom na Festivalu srpske fantastike. Tako su odneli pobedu nad filmovima koji su snimani sa mnogo većim budžetom. Tri puta je prikazan pred publikom u Čajetini gde je izazvao opšte oduševljenje.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište