fbpx

header

Sedam glumaca koji su nosili kostim Betmena, a samo jedan je najbolji

Betmen

Od kad se pojavila vest da će glumac Robert Petison, najpoznatiji po „Sumrak sagi“, nositi kostim maskiranog superheroja u najnovijem ostvarenju „Betmena“, pojavili su se oprečni komentari o izboru glavnog glumca, ali interesovanje za novi nastavak filma ne jenjava.

 

Stiže novi Betmen: Da li ste spremni?

 

Svaka generacija imala je svoju omiljenu verziju heroja Gotama, od Adama Vesta šezdesetih godina, preko neogotik verzije Tima Bartona devedesetih, sve do ultra opasnog Kristijana Bejla.

 

Na osnovu analiza i kritika koje su se pojavljivale svih ovih godina na račun glumaca koji su glumili Betmena, donosimo vam rang-listu od najgoreg do najboljeg po oceni publike.

 

  1. Džordž Kluni – „Batman and Robin“( 1997)

 

 

Iako je najviše kritika na račun glume Betmena u javnosti dobio Ben Aflek, neuporedivo lošija verzija prema mišljenju publike je ona Džordža Klunija, u hiperstilizovanoj šarenoj kič erotskoj viziji pokojnog Džoela Šumahera prikazanoj u ubedljivo najgorem filmu na ovu temu „Batman and Robin”

 

Novi Betmen stiže u martu u Srbiju, a izašao je treći trejler

 

Niko ne zna šta je tačno navelo Džordža Klunija da prihvati ulogu Betmena, s obzirom na to da je i sam naveo da je ovo jedina njegova uloga u karijeri koje se stidi.

 

  1. Robert Laveri – „Batman & Robin” (1949)

 

 

Robert Laveri, nije prvi glumac koji je glumio Betmena, ta čast pripala je ranije Luisu Vilsonu.

 

Iako njegova gluma sa ove distance izgleda naivno i skromno, mora se uzeti u obzir da nije bilo njega, možda se sada ne bi snimao deveti nastavak filma “Betmen”.

 

   5. Adam Vest- „Batman“ (1966)

 

Verzija Adama Vesta 1966. godine najverodostojija je po pitanju legendarne muzičke teme gitariste Linka Wraya.

 

Iako je njegova gluma prikazivala humorističnu verziju Betmena, koja nije bila nimalo idealna, njegov prikaz maskiranog spasitelja Gotam sitija duboko se urezao u svest gledalaca šezdesetih i sedamdesetih godina. A bio je  praćen podelom kod fanova od totalne ljubavi do totalnog neprihvatanja.

 

  1. Val Kilmer- „Batman Forever“(1995)

 

 

Moglo bi se reći da je Val Kilmer „zlatna sredina“ kada je uloga Betmena u pitanju. Njemu je zapala nezahvalna uloga da nasledi  Majkla Kitona u filmu „Batman Forever“, ali nije lošiji od sledećeg nastavka.

 

Njegova rola Betmena bila je solidna, njegov nastup kao Brus Vejn bio je još bolji, a generalno gledano sigurno nije tako loš kao Kluni u ostvarenju „Batman & Robin“.

 

  1. Ben Aflek- „Batman v Superman: Dawn of Justice“(2016.) & „Ligue Justice“(2017.)

 

 

Ben Aflek je možda i najkritikovaniji Betmen do sada. U samom startu, kada se pročulo da je baš on  dobio ulogu, osuđen je od strane komentara na internetu, jer mnogi nisu videli holivudskog stuperstara u ulozi heroja iz Gotama.

 

Uloga je Afleku došla u lošem  trenutku kada je imao mnogo privatnih izazova, kao što je  problem sa alkoholom, bolnim razvodom i lošim kritikama za još jednu superherojsku rolu u Dardevilu.

 

  1. Majkl Kiton- “Batman” (1989.) & “Batman Returns”(1992.)

 

 

Majk Kiton prošao je sličan tretman koji prolazi i Robert Patison, jer je glumac, poznat pre svega po komedijama, obukao kostim Betmena. Danas je, po mišljenjima mnogih, Kitonova verzija najbolja od svih.

 

Njegov taktičan pristup liku oscilirao je između krajnje ozbiljnog i apsolutno otkačenog, jer kako drugačije odglumiti čoveka u crnom plaštu. Elegantno je udahnuo novi život u franšizu koja je otvorila novi put brojnim filmovima na ovu tematiku.

 

  1. Kristijan Bejl- “Dark Knight”trilogy (2002-2012)

 

 

Po mišljenjima mnogih, Bejlova rola u filmovima Kristofera Nolana „Batman Begins“(2005), „The Dark Knight“ (2008) i “The Dark Knight Rises” (2012) i dalje je ubedljivo najbolja filmska verzija Betmena.

 

Nolanova kombinacija vizuelno spektakularne vizije i inteligentne mračne priče o osvetniku na tankoj granici ludila i pravde kroz ubedljiv Bejlov nastup ne da je pokrenula novu eru filmova o Betmenu, već je promenila sve uobičajne postavke filmova o superherojima.

 

Kada se sve uloge Betmena saberu, i uzmu u obzir svi glumci koji su se uhvatili teškog posla da udahnu život ovom liku iz stripan a filmskom platnu, ostaje da vidimo kako će gluma Robina Patinsona dolijati izazovu. I naravno, da li će se poput mnogih do sada naći na meti kritike, ili će ga pravi fanovi Betmena vinuti u zvezde.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište