fbpx

header

Rekordna gledanost filma „Dugo putovanje u rat“ na Netfliksu

film-Dugo-putovanje-u-rat-2022

Dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ („The Long Road to War“) u režiji Miloša Škundrića se 28. juna našao na Netfliksu. Tog dana se obeležavala i godišnjica atentata u Sarajevu.

 

U prvoj nedelji svog emitovanja je ušao na liste Top 10 najgledanijih filmova u čak 14 zemalja Evrope.

 

Film je najbolje rangiran u Sloveniji, na Islandu, u Švedskoj, Finskoj i Danskoj između petog i sedmog mesta, navodi producentska kuća Paradox film. Veliku gledanost ovo ostvarenje ima i u Hrvatskoj.

 

– Ovo je značajna vest za srpsku kinematografiju, ali i za srpsku istoriografiju – navodi Paradox film.

 

film-Dugo-putovanje-u-rat-2022

Foto: Printscreen/ Netflix

 

„Dugo putovanje u rat“ je prvi dokumentarni film iz Srbije koji se nalazi u Netfliksovoj ponudi. Iako nije prvi srpski film uopšte na nekoj svetskoj streaming platformi, jeste domaći film sa do sada najvećom distribucijom na ovaj način.

 

Ostvarenje Škundrića je nastalo u periodu između 2014. i 2018. godine. Ovaj film je prvi dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije.

 

Nastao je uz pomoć svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva. Ovaj „napet politički triler“ prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. godine. Govori o tome kako je došlo do Prvog svetskog rata koji je pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

 

Film je proizveden uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Filmskog centra Srbije. Producent, scenarista i reditelj filma je Miloš Škundrić. U filmu učestvuju: Džon Rol, Hju Stron, Žorž-Anri Sutu, Oleg Ajrapetov, Lotar Hebelt, Anika Mombauer, Dominik Liven, Žan-Pol Bled, Alan Sked, Štig Ferster i pok. Dušan Bataković.

 

„Dugo putovanje u rat“ je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu. Prikazivan je na svim kontinentima, uključujući Univerzitet u Tokiju i Smithsonian institut u Vašingtonu.

 

Film je dostupan u 30 zemalja Evrope, odnosno, publici od gotovo 70 miliona Netflix pretplatnika. Ovo remek delo će se prikazivati na Netfliksu u periodu od pet godina.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište