fbpx

header

Prvi srpski film na „Netflixu“ od aprila 2022.

Poslednjih godina može se primetiti prava eksplozija popularnosti srpske kinematografije u svetu, a osim ostvarenih srpskih glumaca koji su se pojavljivali u ostvarenjima Netflixa, sada će se tu naći i prvi naš film u aprilu naredne godine.

 

Domaći dugometražni dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ reditelja Miloša Škundrića posvećen je prvom svetskom oružanom stradanju, a svoju svetsku premijeru doživeće 22. aprila 2022. godine i imaće prilike da ga odgleda najmnogoljudnija platforma filmofila širom zemaljske kugle.

 

Ukoliko se vratimo mnogo godina unazad, primetićemo da je jugoslovenska kinematografija, naročito kada je snimanje o ratnim filmovima u pitanju, bila vodeća u svetu. Tada je najjača filmska mašinerija današnjice Holivud „kopirao“ naša filmska ostavarenja. Setićemo se filmova poput: „Bitka na Neretvi“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“…

 

Ovim potezom, može se reći da se srpski film vratio na velika vrata, u nadi da će ovo biti samo početak prikazivanjima naših filmova u svetu.

 

U filmu „Dugo putovanje u rat“ govori upravo o uzrocima nastanka Prvog svetskog rata. Detaljno se priča o tome kako su Austrougarska i Nemačka pripremale ratni sukob decenijama i godinama pre Sarajevskog atentata, a u filmu govore najugledniji svetski istoričari.

 

Ovaj dokumentarac vodi gledaoce po dvorovima i kabinetima predsednika vlada, kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći male, životne detalje situacija u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište