fbpx

header

Projekcija u Kinoteci o pravom srpskom oskarovcu koji statuu nikada nije preuzeo

Jugoslovenska-kinoteka-filmski-program-2022

Ako postoji neko mesto gde se skladište svi značajni filmovi naše i svetske kinematografije, onda je to Jugoslovenska kinoteka, a ako postoji čovek koji zaslužuje da se o njemu napravi dokumentarni film, onda je to najznačajniji naš scenograf Vlastimir Gavrik.

 

Malo je ljudi sa ovih prostora koji se mogu pohvaliti statuom Oskara, a Gavrik je imao tu čast da bude nagrađen ovom prestižnom svetskom nagradom u sferi kinematografije.

 

Na repertoaru Kinoteke će 14. decembra biti dokumentarni film Aleksandre Gavrik „Snaga ljubavi: Vlastimir Gavrik“, posvećen jednom od najznačajnijih scenografa srpske i jugoslovenske kinematografije.

 

Dokumentarni film „Snaga ljubavi“ posvećen filmskom i TV scenografu osnivaču Akademije filmske umetnosti i nauke Vlastimiru Gavriku povodom desetogodisnjice od smrti. U  znak večite ljubavi prema svom ocu, autorka, producentkinja i ćerka Aleksandra Gavrik idejni je tvorac filma u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti.

 

Vlastimir Gavrik rođeni je Beograđanin (1928 – 2008), bio je jedan od najpoznatijih filmskih i TV scenografa. Potpisao je scenografiju za čak 84 igrana filma, od čega 56 domaćih naslova i 28 međunarodnih koprodukcija.

 

Najšira publika pamtiće ga po mnogobrojnim TV serijama koje je uradio za RTS: „Srećni ljudi”, „Porodično blago”, „Zaboravljeni” i „Kamiondžije 2”.

 

Za scenografiju englesko-američkog filma „Nikolaj i Aleksandra” o stradanju ruske carske porodice za vreme revolucije učestvovao je u deobi „Oskara” koji je 1972. godine dodeljen grupi scenografa na čelu sa čuvenim Džonom Boksom.

 

Mnogi bi za prestižnu nagradu “Oskar” dali sve, a interesantna je činejnica da Vlastimir svoju statuu nikada nije podigao. Gavrik se borio za umetnička prava i bio je dugogodišnji predsednik Akademije filmske umetnosti.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište