fbpx

header

Projekcija filma „Mržnja“ na terasi Kvake 22

Mržnja-film-kvaka-22-2022

Vinsent Kasel, Hubert Kounde, Said Tagmaoui ujedinili su se 1995. godine zbog filma „La Haine/Mržnja“. Delo u režiji Metjua Kasovica će se prikazivati u Kvaki 22, u petak 1. jula.

 

Žanr socijalno-urbane drame su ustoličili američki reditelji afričkog porekla sedamdesetih godina prošlog veka. Oni su, prvenstveno bez težnji ka komercijalnom uspehom, imali želju da pokažu brigu o svojim etničkim grupama koje su bile pod konstantnim šovinitičkim pritiskom belaca.

 

Vremenom su se takvi filmovi pretvorili u izlizane nizove snimaka koji ne pružaju ništa inovativno. Zato je bilo pravo iznenađenje kada je „Mržnja“, francuska drama nastala u okruženju koje podseća na crnačka geta, osvojila brojne prestižne nagrade na evropskim festivalima.

 

Radnja filma se odvija u toku 24 sata. Glavni protagonisti su tri momka, jevrejin iz radničke klase Vinc, ogorčeni Arapin Said i inteligentni crni bokser Hubert. Oni žive u pariskom nerazvijenom predgrađu punom socijalnih slučajeva. Konstantnu tenziju dižu šovinistički i rasistički nastrojeni policajci koji izazivaju nemire i sukobe mladića iz kraja sa njima. Tokom jednog od tih nereda policajac gubi pištolj i pronalazi ga Vinc. On se zaklinje da će ubiti policajca ako njegov prijatelj umre u bolnici zbog posledica batinjanja. Trojka upada u niz situacija koje se, zbog nestabilnog Vinca sa pištoljem, mogu završiti tregedijom.

 

Uvodna špica filma se sastoji od dokumentarnih snimaka nereda po Francuskoj, tako da se dobija utisak da je film napravljen na osnovu istinitih događaja. Svu tu omladinu, osim siromaštva i nedostatka perspektive, povezuje i veliki bes prema policiji i jasno se u njihovim očima i delima vidi želja za sukobom sa svakim autoritetom.

 

Likovi trojice protagonista se mogu odnositi na svakog stanovnika ovih naselja, koji su odbačeni i smatrani za huligane i probisvete samo zbog pripadanja nižem društvenom sloju. Tada mladi i perspektivni reditelj Metju Kasovic niz snimaka nastavlja filmom, koji je u potpunosti realizovan u crno-beloj tehnici. Svojim veštim postavljanjem kamere čini da radnja, iako je slična već i viđana u ranijim projektima, dobije dozu originalnosti i unikatnosti.

 

Reditelj na neki način želi da podigne svest ljudi zbog nagomilane frustracije i nezadovoljstva među stanovništvom. On ne nudi rešenje, ali izdaje jasnu parolu da nasilje ne rešava ništa i da mržnja rađa mržnju. Scena sa obukom novih policajaca, kada im starije kolege pokazuju kako se tuče zatvorenik, je sticajem okolnosti doživela reprizu u pravom životu. Mladog crnca su policajci ubili tokom ispitivanja, tri nedelje nakon premijere filma.

 

Glumačka postavka se sastoji od relativno nepoznatih glumaca koji daju upečatljivu dozu originalnosti i realnosti. Među njima se izdvaja Vinsent Kasel, danas jedan od najpopularnijih francuskih glumaca i povremeni akter projekata holivudske produkcije.

 

„La Haine“ nije zabavan film. U pitanju je društveno angažovani projekat koji treba da natera na razmišljanje i da podigne svest za ispravno i dobro. Filmska lektira koju svima preporučujem za gledanje.

 

Projekcija filma zakazana je za 21 sat, a ulaz uz donaciju. Film se prikazuje na terasi, a ukoliko bude kiše, premešta se u zatvoren prostor.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište