fbpx

header

Priznanja za genijalan film Strahinja Banović se nastavljaju

film-Strahinja-Banović

Na Festivalu evropskog filma u Parizu, film „Strahinja Banović“ odneo je još dve nagrade pored mnogih koje je već osvojio.

 

Film Stefana Arsenijevića osvojio je specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu Luna za najbolji film, koju dodeljuje mladi žiri.

 

Ceremoniji je prisustvovao glavni glumac Ibrahim Koma koji je primio nagrade u ime ekipe. Mladi žiri, u svom obrazloženju, posebno je istakao impresivnu originalnost filma.

 

– Reditelj nikad ne koristi uobičajena sredstva i nikada ne upada u patetiku, što bi bilo lako, imajući u vidu temu. Njegov postupak, blizak naturalizmu, pokušava da pronađe istinu između globalnog dešavanja migrantske krize i intimne ljubavne drame – piše u iskazu žirija.

 

Film postiže čak i veći zamah osavremenjavajući srpsku srednjovekovnu pesmu „Banović Strahinja“. Na taj način putuje kroz vreme, dok se Strahinja kreće kroz prostor.

 

Ukorenjena istovremeno u realnosti i epu, tako nam se otvara iskrena, tragična i snažna ljubavna priča. Nju toliko sugestivno i zaokruženo nose glavni glumci da uspevaju da učine da zaboravimo da su glumci.

 

Svi ovi kvaliteti čine „Strahinju Banovića“ važnim delom, humanim i snažnim.

 

Podsećamo, film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Tu je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

 

Prvi je put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

 

Film „Strahinja Banović“ je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala. Među njima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugi. Film je do sada osvojio ukupno 11 festivalskih nagrada.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište