fbpx

header

Film „Pop Ćira i Pop Spira“ digitalno restauriran

U okviru dugogodišnjeg projekta “A1 Kinoteka” jugoslovenski filmski klasik „Pop Ćira i pop Spira“ iz 1957. godine digitalno je restauriran, čija će premijera biti održana 8. marta u 20.30 časova putem prenosa uživo na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke.

 

Ovaj film je od posebnog značaja za domaću kulturnu baštinu jer je prvi film u boji koji je ugledao svetlost dana na našim prostorima. Nastao je po istoimenom humorističkom romanu Stevana Sremca, a zahvaljujući režiji Sofije Soje Jovanović nastavlja da živi u novom sjaju.

 

Sofija Jovanović prva je srpska rediteljka dugometražnih igranih filmova koja je i nagrađena Zlatnom arenom na festivalu u Puli, a ovog februara prošlo je 100 godina od njenog rođenja.

 

 

Tim povodom u Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba „Soja Jovanović – snovi u boji“, tokom koje će i biti premijerno izveden gorepomenuta digitalna projekcija , a svi zainteresovani mogu prisustvovati i besplatnim projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj br. 1. u 18.00 i 20.30 časova.

Glavne uloge u filmu „Pop Ćira i Pop Spira“ igrala su dobro poznata pozorišna i filmska imena Jovan Gec, Milan Ajvaz, Ljubinka Bobić, Nevenka Mikulić, Slobodan Cica Perović, Renata Ulmanski, Branka Veselinović, Vlastimir Ðuza Stojiljković, Ljubiša Jovanović, Severin Bjelić, Dara Čalenić, Dubravka Perić i drugi.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište