fbpx

header

Počinje festival autorskog filma u Beogradu za novim “zelenim” temama

Beograd može da se pohvali sa više od dvadeset i pet godina tradicionalnih kulturnih događaja, na kojima učestvuje sve veći broj mladih ljudi.

 Festival autorskog filma održavaće se od 26. novembra do 3. decembra

 

Festival je nastao 1994. godine, a ostvarenja koja se prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog repertoara. Projekcije imaju za cilj da prikažu dublju, realniju i kompleksniju sliku današnjeg sveta i čoveka, a ne puku zabavu.


Ovaj kultni festival umetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.


Festival autorskog filma svake godine ugosti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca, koji pored učestvovanja u programima održe i nekoliko radionica sa studentima.

Svake godine festival je sačinjen od glavnog, pratećeg i posebnog programa, a sadrži i specijalnu projekciju.


Ovogodišnji festival posvećen je filmskom delu Gorana Markovića, kome će na otvaranju biti uručena Nagrada za životno delo Festivala autorskog filma. Dvadesetsedmo izdanje festivala, otvoriće ostvarenje Francuska depeša (The French Dispatch), sa sjajnom glumačkom podelom (Bil Mari, Ejdrijen Brodi, Benisio del Toro).

U sklopu glavnog programa festivala, preko 20 domaćih i stranih ostvarenja će biti prikazano publici.


Program koji je privukao posebnu pažnju publike je “Ekoskop” – novi “zeleni” program Filmskog festivala autorskog filma, koji ima za cilj da kroz filmske projekcije i dijaloge skrene pažnju na goreće ekološke i klimatske teme.


Zeleni program festivala usmeren je na edukaciju o aktuelnim društvenim temama, zaštiti životne sredine, kao i načinima borbe, a prvi događaj namenjen je najmlađim stanovnicima planete Zemlje.


Vreme je da izađete iz ustaljene navike gledanja filmova u bioskopima i date šansu mladima koji vas sigurno neće razočarati, a Filmski festival autorskog filma je pravo mesto za to.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište