fbpx

header

Počelo snimanje trilera „Vera“ o srpskoj Mata Hari

film-vera-snimanje-2022

Otpočelo je snimanje celovečernjeg igranog prvenca Nedeljka Kovačića „Vera“ 31. marta na nekoliko lokacija u Beogradu.

 

Film Vera je špijunski triler sa elementima melodrame. Inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić (1919-1944), špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su nazivali „srpska Mata Hari“.

 

„Vera“ za glavnu junakinju ima mladu ženu koja je u raljama ratne špijunske mreže i patrijarhalnog društva na Balkanu. Društvo je prepuno moćnih, arogantnih muškaraca s kojima se ona hrabro i drsko nosi.

 

film-vera-snimanje-2022

Foto: fcs.rs

 

Film se tako drži ženske vizure. Obrađuje položaj žene u poglavito muškom svetu – tradicionalnom balkanskom i profesionalnom špijunskom.

 

Otuda je ovo ostvarenje pre svega ženski film, priča o ženi u muškom svetu, te je relevantan za savremeni trenutak. Reč je o priči koja je moguća i aktuelna čak i danas, posle više od 70 godina.

 

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama. Sama, bez ideologije, odlučna je da se bori i preživi.

 

Paralelno sa akcionom, špijunskom linijom radnje, fokus filma je na Verinoj intimnoj, psihološkoj drami u kontekstu tajne njenog porekla. Tako formira odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri.

 

Rođena iz nerazjašnjenog odnosa njene majke sa četničkim vojvodom, Vera živi sa svojom unutrašnjom dramom nepripadanja. Upravo joj to u stvari pomaže da od zbunjene devojke iz provincije postane vrhunski špijun koji zavodi muškarce i manipuliše njima, nikad ne dozvoljavajući da postane njihov plen.

 

 

Kao ni glavna junakinja, ni film „Vera“ ne zauzima ideološke strane. Pričajući o istoriji iz ugla jedne neobične individualne sudbine, podseća gledaoca kako stvari nikada nisu ni crno-bele ni onakve kakve su opisane u udžbenicima istorije. Takođe, objašnjava da i u vihoru istorijskih okolnosti pojedinci biraju različite životne puteve koji nemaju toliko veze sa njihovim moralom, a još manje s političkim uverenjima, koliko s privatnim psihološkim dramama.

 

Reditelj je Nedeljko Kovačić, koji je, uz Kristinu Ðuković, i autor scenarija, nastalog prema ideji Danke Milošević, dok je Svetko Kovač stručni savetnik. Direktor fotografije je Dušan Ivanović. Kostimografkinja je Nevena Milovanović, a scenografkinja Nevena Mijušković.

 

Glumačku podelu predvode: Jovana Stojiljković, Petar Zekavica, Viktor Savić, Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Nikola Kojo,Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimič i drugi.

 

Danka Milošević je izvršna producentkinja serije, a producentkinja filma Sandra Morina je koordinatorka produkcije. Planirano je da snimanje traje do 5. jula na lokacijama u Beogradu i Topoli, na Avali i Kosmaju.

 

 

Nedeljko Kovačić je reditelj zapažene igrano-dokumentarne serije „Jovanka Broz i tajne službe“ prikazivane na Prvom programu RTS-a krajem prošle godine.

 

U planu je i serija od 10 epizoda koja nastaje u saradnji sa RTS-om.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište