fbpx

header

Počela prodaja karata za Beldocs 2022

festival-Beldocs-2022

Hrabri i autentični filmovi najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca iz celog sveta, biće prikazani u okviru jubilarnog, 15. Beldocs-a. Ovaj festival je jedan od vodećih dokumentarnih filmskih festivala u ovom delu Evrope. Beldocs 2022 će biti održan u Beogradu od 11. do 18. maja. Program festivala i ulaznice su dostupni od danas putem Beldocsovog sajta.

 

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković je rekla da se raduju što će se na festivalu naći neki od najiščekivanijih dokumentarnih filmova. Program će obuhvatati 12 programskih celina. Premijerno u našoj zemlji će biti prikazano više od 100 najboljih dokumentarnih filmova današnjice.

 

festival-Beldocs-2022

Foto: Promo

 

– Prikazaćemo nagrađivane dokumentarne filmove nekih od najsmelijih filmskih stvaralaca koji danas rade širom sveta. Osim filmskih projekcija organizovaćemo niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodelićemo novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Ove godine želimo da projekcijama ukrajinskih filmova, damo podršku našim kolegama i partnerima u Ukrajini. Neki od njih i dalje snimaju u Ukrajini i tragično stradaju snimajući – izjavila je Mara Prohaska Marković.

 

Umetnički direktor festivala Marko Grba Singh je rekao da je ovo jedini festival za koji se mogu kupiti ulaznice putem njihovog sajta.

 

festival-Beldocs-2022

Foto: Promo

 

– Očekujemo domaću, ali i publiku iz regiona. Uz sve prateće sadržaje i naš program sigurni smo da će za svakog posetioca Beldocs 2022 biti jedinstveno iskustvo – izjavio je Marko Grba Singh.

 

Selektor Beldocs festivala Igor Stanojević je rekao da ranija izdanja festivala mogu da se pogledaju sajtu putem Beldocs+ VOD platforme.

 

festival-Beldocs-2022

Foto: Promo

 

– Takođe, na sajtu možete naći sve informacije o filmovima i autorima koji su u ovogodišnjoj selekciji. Pozivamo sve da nam se pridruže, jer mi verujemo u moć dokumentarnih filmova. Kreativnih dokumentaraca koji inspirišu ljude da veruju u promenu – izjavio je Igor Stanojević.

 

U okviru programa Prime Time biće prikazani nekih od najiščekivanijih dokumentarnih filmova u svetu za ovu godinu. To su: „Babin Jar. Kontekst“ i film „Gospodin Landsbergis“ (Sergei Loznitsa), „JFK: S druge strane ogledala“ (Oliver Stone), „Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu“ (Robert B. Weide, Don Argott), „Roselinijevi“ (Alessandro Rossellini, Lorenzo d’Amico de Carvalho), „Kad cveće ne ćuti“ (Andrei Kutsila), „Enio Morikone“ (Giuseppe Tornatore), „Kako postati Žak Kusto“ (Liz Garbus), „Zidovi puni snova“ (Amélie van Elmbt, Maya Duverdier), „Jackass Forever“ (Jeff Tremaine), „Uzdizanje“ (Jessica Kingdon), „Slikar“ (Oliver Hirschbiegel), „Sabaja“ (Hogir Hirori), „Mucenbaher“ (Ruth Beckermann), „Bob Pljuca – Mi Ne Volimo Ljude“ (Cesar Cabral), „Nik Kejv: Barem za to znam da je istina“ (Andrew Dominik) i „Vidimo se u petak Robinsone“ (Mitra Farahani).

 

festival-Beldocs-2022

Foto: Promo

 

U okviru domaćeg takmičarskog programa biće predstavljeni novi autori koji nude svežu perspektivu i inventivne stilove. Posetioci festivala imaće mogućnost da upoznaju nove glasove srpskog dokumentarnog filma.

 

U Domu Omladine, biće održane dve svetske premijere, dve regionalne kao i jedna srpska premijera.

 

Ovogodišnju selekciju čini sedam dokumentarnih filmova među kojima su i dva kratkometražna ostvarenja. Uz film „Bez Luke Papić“, domaću takmičarsku selekciju čine još: „Muzej revolucije“ (Srđan Keča), „Pejzaži panonske paprati“ (Marko Cvejić), „Ruku mojeju“ (Koštana Banović), „Prilagođeni“ (Dejan Petrović), „Jabuka i dve trešnje“ (Mina Petrović) i film „Proleće“ (Viktor Horvat).

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište