fbpx

header

Otvoren Festival nitratnog filma u Kinoteci

Festival-nitratnog-filma-2022

Festival nitratnog filma otvorio je svoje 24. izdanje u tradicionalnom terminu, 6. juna u Jugoslovenskoj kinoteci.

 

Raznovrsan program predstaviće 48 vrednih ostvarenja iz čak 31 arhiva Evrope, Japana, Kine i SAD. Očekujte obilan program najrazličitijih žanrova i filmova od kojih će mnogi imati srpsku premijeru ili su nedavno otkriveni i identifikovani.

 

Na svečanom otvaranju prikazan je italijanski film „Poslednji dani Pompeje“ iz 1926. godine. Režiju zajedno potpisuju Karmine Galone i Amleto Palermi. Palermi je i autor scenarija na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Edvarda Džordža Bulver-Litona.

 

Trosatni film donosi složenu priču o ljubavi aristokrate Glaukusa i prelepe Grkinje Jone, spletkama zlog sveštenika hrama Izide, mladim hrišćanima, slepoj robinji. Tu je i scena sa divljim zverima u prepunom amfiteatru. U trenutku kada nepravedno osuđeni Glaukus ulazi u arenu, lav se povlači osetivši nadolazeću opasnost. Počinje vulkanska erupcija Vezuva, koja izaziva masovnu paniku i strašno razaranje grada. Ipak, neki likovi će naći spas na brodu u zalivu.

 

Nemački kritičar specijalizovanog časopisa Film-Kurier opisuje film „Poslednji dani Pompeje“ kao svedočanstvo umetničkog konzervativizma Italijana.

 

„Italijanskom filmskom reditelju nije važna pokretna slika, već slika uopšte. Uzgred, slike su pozajmljene iz opere, jer svaki italijanski filmski junak svojim stavom liči na herojskog tenora.“

 

Na programu su dela istaknutih autora, kao što su Ernst Lubič, Žilijen Divivije, Kenđi Mizoguči, Erih fon Štrohajm, Roberto Roselini, Viktor Turžanski, Fric Lang, Karmine Galone, Moris Turner, Ksie Jin, Segundo de Šomon, Robert Sjodmak…

 

S posebnim zadovoljstvom najavljuje i prikazivanje digitalno restaurisanog klasika srpskog crnog talasa „Sveti pesak“ (1968) u režiji velikog pesnika i filmskog stvaraoca Miroslava Antića, koji je zbog tada zabranjenih tema Informbiroa i Golog otoka, odmah završio u bunkeru.

 

Očekuje se dolazak većeg broja gostiju. Oni će uz gledanje remek dela svetske kinematografije razmenjivati utiske i mišljenja o budućnosti filma i filmskih arhiva uopšte.

 

Festival nitratnog filma možete posetiti do 16. juna.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište