fbpx

header

Otvoren Festival „Dok#4“ filmom „Kuda smo krenuli“

festival-Dok #4-beograd-2022

Festival dugometražnog dokumentarnog filma „Dok#4“ sinoć je otvoren ruskim ostvarenjem „Kuda smo krenuli“ debitanta Ruslana Fedotova.

 

Na četvrtom izdanju festivala selekcija čini dve celine, Glavni program i „Enter DOK“ – pregled debitantskih dugometražnih filmova.

 

Direktor Kombank Dvorane i jedan od osnivača festivala „Dok#4“ Igor Stanković rekao je da predstoje četiri dana uživanja u jednom drugačije i jednako dobrom, prihvatljivom i neobičnom filmu.

 

Umetnički direktor i selektor Igor Toholj naglasio je da je ove godine fokus na fimovima iz takmičarske selekcije debitantskog dokumentarnog filma. U okviru „Enter DOK“ selekcije je prisutno osam naslova.

 

festival-beograd-2022

Aya

 

– Dakle, kuda smo svi mi to zajedno krenuli na ovoj planeti? Svi filmovi ovde pokreću neka pitanja, bave se angažovanim temama, pre svega onim gorućim, gde je su dominantne ekološke teme i preko svih drugih – socijalnih i antropoloških. Pred vama je presek iz ogromne svetske produkcije dokumentarnog filma. Jedan nesaglediv konglomerat, koji u sebi sadrži jako mnogo stilova, pristupa, estetika, autorskih prosedea – naveo je Toholj.

 

Otvaranju festivala prisustvovali su i gosti iz Turske. To su reditelj filma „Vreme za odlazak“ Orhan Tekeoglu i njegova supruga producentkinja Nurdan Tekeoglu.

 

Festival je zvanično otvorila Nuraj Kajadžan Sinbil, rediteljka filma „Napušteni“ koji je deo ovogodišnje takmičarske selekcije.

 

– Festival je otvoren, mnogo vam hvala – kratko je rekla Sinbil.

 

Na otvaranju je prikazan veoma neobičan film „Kuda smo krenuli?“. Ovo je debitantsko dugometražno ostvarenje autora Ruslana Fedotova, kao mozaičan prikaz naroda u metrou Moskve.

 

Film je apsolutno vizualno iskustvo i perfektan primer rediteljske dominacije. Vidi se koliko je uspeo da savlada kompozicije kadrova i atraktivnim sekvenci, kao da je u pitanju režiser sa ogromnim iskustvom iza sebe i donekle deluje kao da snima igrani film.

 

festival-Dok #4-beograd-2022

Nikakav heroj

 

Na 34. izdanju festivala „IDFA“ u Amsterdamu, u novembru 2021. godine, ovaj film je nagrađen za najbolji debitantski dugometražni dokumentarac. Režiser je tom prilikom takođe osvojio nagradu za najboljeg direktora fotografije.

 

Osim projekcija 19 naslova, u subotu, 19. februara biće održan i masterklas na temu – „Crowdfundinga“ filmova, koji će voditi spomenuta producentkinja Nurdan Tekeoglu.

 

Važne su i premijere domaćih dela. Očekuje se „Zaostavština majstora“ čuvenog autora Milana Belegišanina 19. februara u 16.30 časova.

 

Već 20. februara biće prikazan „Zaštitnik srpske baštine u ratnim uslovima“ tandema Andrija Dimitrijević i Miroslav Bata Petrović.

 

Na samom zatvaranju 4. izdanja festivala, posle dodele nagrada, 20. februara od 21.30 časova biće prikazan film „Loren Garnijer: Poverljivo“. Film je režirao Gabina Rivoara, o svetskoj zvezdi elektronske muzike – di-džej izvođaču i kompozitoru Lorenu Garnijeru.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište