fbpx

header

Oskar: Najbolji film „Coda“, najviše priznanja odnela „Dina“

film-coda-oskar-2022

Svečana ceremonija 94. dodele Oskara održala se u losanđeleskom Dolbi teatru. Dodelu nagrade Oskar otvorile su tri žene, Bijonse pesmom napisanom za film „Kralj Ričard“. Numeru su napisali ona i Vil Smit. Bijonse su najavile sestre Vilijams, teniserke Serena i Venus. Apsolutni pobednik dodele je „Dina“, a najbolji film je „Coda“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

 

Na scenu su izašle i na putovanje su nas povele tri domaćice Oskara, Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

 

Dobitnica Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu je Arijana Debuz. Njoj je ovo i prva nagrada Akademije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geek509 (@geek509_)

 

– Šta je ovo? Snovi se ostvaruju i to je ono što je jako važno. Kad bih se zahvaljivala svakoj osobi, proveli bismo ovde nedelju dana – rekla je glumica između ostalog.

 

Oskara za najbolji zvuk dobio je film „Dina“, kao i nagradu za najbolju fotografiju koja je otišla Gregu Frejzeru.

 

– Ništa ne bih mogao da uradim bez svojih prijatelja, ekipi koja je radila na filmu i porodici. Hvala – rekao je Frejzer.

 

Oskara za najbolje vizuelne efekte uzeo je film „Dina“. Dobitnici nagrade za vizuelne efekte zahvalili su se svojim kolegama i članovima ekipe koji su radili na filmu.

 

Ove godine obeležava se 60. godina prvog filma o Džejmsu Bondu „Dr No“, te je u čast tome prikazan insert filmova iz svih saga Džejmsa Bonda.

 

Lili Džejms i Natali Skot su objavile dobitnike za najbolji dugometražni animirani film. Oskara je dobio „Encanto: Magični svet“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by J A S M I N E (@lovejasreed)

 

– Tako sam ponosna što sam deo filma, ovakvog čudnovatog i drugačijeg talentovanog tima. Takođe, hvala ljudima na celom svetu koji su se prepoznali i svim našim porodicama – rekla je ekipa filma.

 

Nagrada za najbolji kratki animirani film otišla je u ruke filmu „Brisač vetrobrana“.

 

U kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Troj Kotsur za film „Coda“. On je time postao prvi gluvonemi glumac koji je dobio ovu prestižnu nagradu. Kotsur je u svom dirljivom govoru nagradu posvetio gluvenemim ljudima i celoj zajednici.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kessler Foundation (@kesslerfdn)

 

Na dodeli je Kris Evans, poznatiji kao Kapetan Amerika, objavio svoj film i prikazan je trejler za isti.

 

Najbolji međunarodni igrani film „Drive My Car“ dobio je nagradu Oskar za 2022. godinu. Ovo je 5. Oskar od 14 nominacija za Japan od kada se dodeljuje nagrada.

 

Mila Kunis najavila je tokom govora podrske Ukrajini pesmu „Somehow You Do“ koju izvodi Riba Mekentajer. Numera je napisana za film „Four Good Days“.

 

U kategoriji za najbolji kratki igrani film pobedilo je ostvarenje „Dug pozdrav“.

 

Rut i Lupita Njongo otkrile su dobitnika za najbolji kostim, a nagrada je otišla u ruke Dženi Bivan, za film „Kruela“. To je njena 3. nagrada od 11 nominacija.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cruella (@disneycruella)

 

Prvi put je i izvedena pesma „We don’t talk about Bruno“ o liku Brunu iz filma Encanto. Dobio je nagradu za najbolji animirani film. Oskar za najbolji originalni scenario dobio je Kenan Grenan za film „Belfast“.

 

– Ovo je veliko priznanje ovom gradu na malom ostrvu Irske, hvala svima. Ova priča je potraga za nadom – rekao je Grenan.

 

Nagrada za najbolji adaptirani scenario za Oskar 2022 otišla je rediteljki Sok Hejdej za film „Coda“. Oskar za najbolju muziku u filmu dobio je Hans Zimer za film „Dina“.

 

Bili Ajliš izvela je pesmu „No Time to Die“ iz istoimenog filma o Džejmsu Bondu. Napisala ju je zajedno sa bratom Fineasom O’Konelom.

 

 

Film „Dina“ dobio je još jednu nagradu, za najbolju montažu. Već za najbolji dokumentarni dugometražni film proglašen je „Summer of Soul“.

 

Pre toga, nakon šale Krisa Roka koja je bila na račun Džejde Smit, usledio je skandal. Rok je rekao da jedva čeka drugi deo filma „G. I. Jones“ u kojem Demi Mur ulazi u vojsku ošišana na ćelavo. Vil Smit, Džejdin muž, je Krisu Roku udario šamar uživo u programu dok je bio na sceni. Inače, Džejda otvoreno govori o tome kako ima problema sa gubitkom kose, ali je na ovu šalu prevrnula očima. Čeka se i dalje reakcija Akademije.

 

Odato je priznanje filmu „Kum“ zbog 50 godina od kada je ovo remek delo snimljeno. Frensis Kopola, Al Paćino i Robert Deniro su izašli na scenu i govorili o filmu.

 

– Mislim da bi ovakvi trenuci trebalo da budu jednostavni i kratki. Zahvaljujem se svojim prijateljima, ali ću se zahvaliti dvema osobama od srca, a to su Mario Puzo i osoba kojoj se nikada ne zahvaljujem jeste Robert Edmunds – rekao je Kopola.

 

Nagrada za najbolju scenografiju otišla je filmu „Dina“, a za najbolju kompoziciju proglašena je pesma „No Time to Die“ dua Bili Ajliš i Fineasa O’ Konela.

 

 

Kevin Kostner je objavio dobitnika za najbolju režiju, a dobila ju je rediteljka Džejn Kempion. Prva je žena koja je drugi put nominovana za najbolju režiju.

 

– Volim sve svoje kolege, mogao je ovde biti bilo ko od vas. Volim režiju jer je to duboko uplitanje u priču, koje može biti komplikovano. Izazovne priče su uspeli da sprovedu glumci ovog filma. Hvala Akademiji, ovo je velika čast – rekla je Kempion.

 

Okupljena ekipa filma „Pretparačke priče“, kome je 28. godina od snimanja, Samjuel L. Džekson, Uma Turman i Džon Travolta dodelili su nagradu za najbolju mušku ulogu glumcu Vilu Smitu za film „Kralj Ričard“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Academy (@theacademy)

 

Nagrada za najbolju šminku i frizuru odnelo je delo „Oči Temi Fej“, a Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je Džesika Čestejn, kojoj je ovo prva nagrada Akademije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MICA! (@soymicaeladelprado)

 

– Hvala Akademiji i svima. Oduševljena sam što sam u nominaciji sa ovim divnim damama, kao i svima koji su radili na filmu. Hvala omiljenom partneru Edruu Garfildu što mi je pomogao da za ovu ulogu izvučem najbolje. Izlazimo iz teških vremena posle svega, izolacije, mnogi dižu ruku na sebe. Suočeni smo sa zatucanim i diskriminatornim ponašanjem koje ima za cilj da nas deli. U ovakvim trenucima se setim takvih stvari i inspirišu me radikalni izvori ljubavi. Za sve vas koji osećate da nema nade, hoću da znate da vas bezuslovno volimo što ste vi, takvi jedinstveni – rekla je glumica.

 

Legenda Lajza Mineli i umetnica Lejdi Gaga objavile su dobitnika nagrade Oskar za najbolji film, što je delo „Coda“. Radnja u filmu „Coda“ prati život Rubi, koja je Coda, ali jei jedina osoba koja čuje u svojoj porodici gluvih. Kada je porodični ribarski posao ugrožen, Rubi se nalazi u rastrzanju između bavljenja svojom strašću na Berkli koledžu za muziku i straha da će napustiti roditelje.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LOVE FOR SALE (@ladygagaxchromatic)

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište