fbpx

header

Oskar Martinez o filmu „Zvanična konkurencija“: To je crna komedija

Oskar-Martinez-2022

Argentinski glumac Oskar Martinez (72) virtuelno putem Zoom platforme bio je gost 50. FEST-a. Govorio je o premijeri i španskom filmu „Zvanična konkurencija“ (2021), koja će biti na repertoaru u programu „Gala“.

 

Poznati dramski umetnik je na početku razgovora istakao da mu je iskreno žao što nije mogao da prisustvuje uživo promociji filma. Razni problemi su ga u tome sprečili, kao što je trenutna politička situacija na relaciji Rusija-Ukrajina.

 

U španskoj komediji „Zvanična konkurencija“ rediteljskog tandema Gastona Dupra i Marijana Kona. Glavne uloge tumače Penelope Kruz i Antonio Banderas, a imaće čak 8 projekcija na FEST-u.

 

Film je prikazivan na festivalima u Veneciji, Torontu i Vankuveru, San Sebastijanu, Cirihu i u Geteborgu.

 

Oskar Martinez je i autor, pozorišni reditelj i prisutan je na malom i velikom ekranu od 1970. godine.

 

Ima osvojene nagrade za film, ali i teatar. Pamti se osvojena nagrada „Volpi“ za najboljeg glumca na 73. Venecijanskom festivalu u filmu „Počasni građanin“ (2016).

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FEST Belgrade (@fest_belgrade)

 

Poznati su mu i filmovi – omnibus „Divlje priče“ (2014), „Paulina“ (2015), „Nerazdvojni“ (2016), „Toc Toc“ (2017), „Pukotina u zidu“ (2018), „Bliska krv“ (2019), „Živi dvaput, voli jednom“ (2019).

 

– Naš novi film nije toliko kritika holivudske industrije ili uopšte komercijalnig filma, nije ni satira, već se nalazi u specifičnom žanru. To je crna komedija. Zanimljivo je što scenario predstavlja temu o filmu, gde je fokus na tome kako se priprema jedan film. Zapravo, nigde ne vidi samo snimanje – objasnio je Oskar Martinez.

 

Radnja filma „Zvanična konkurencija“ prati biznismena koji odlučuje da finansira produkciju nekog filma kojim bi ostavio trag u društvu. Milijarder angažuje samo najbolje, gde spadaju rediteljka Lola Kuevas i dva slavna glumca. Obojica su izuzetno talentovani, ali sa ogromnim egom.

 

Obojica su legende, ali ne i najbolji prijatelji. Kroz niz ekscentričnih izazova koje postavlja Lola, Feliks i Ivan moraju da se suoče jedan sa drugim i sa sopstvenim nasleđem.

 

– U filmu se ogleda specifičan rad te režiserke, koja je čak i veoma perverzna, dosta ponižava glumce. Na sve to, ta dva glavna glumca se ne vole. Ona pak koristi tu mržnju među njima, misleći da će film time biti još više zanimljiv i onda podstiče njihov sukob – ispričao je Martinez.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FEST Belgrade (@fest_belgrade)

 

Argentinski reditelji Gaston Dupra (53) i Marijano Kon (47) su kreativni tandem koji rade zajedno skoro tri decenije. Imaju za sobom 10 dugometražnih igranih filmova kao što su „The Man Next Door“, „Počasni građanin“, „Moje remek delo“, „4×4“.

 

Na međunarodnim filmskim festivalima osvojili su više od 30 nagrada.

 

– Meni uvek deluje kao da radim sa jednim, a ne sa dva režisera. Već imamo iskustva od ranije na zajedničkim filmovima. Penelopi Kruz je to bilo neobično i strano da radi sa dvojicom, ipak to ranije nije radila. Oni su odlično podelili uloge, jedan se bavi glumačkim interpretacijama, dakle upućen je samo na nas, dok drugi realizuje sve tehničke aspekte, kamera, kadriranje. Savršeno sarađuju, ne mešaju se jedan drugom u svoje segmente – otkrivao je glumac iz Buenos Ajresa, proces rada na filmu.

 

Crna komedija „Zvanična konkurencija“ snimana je u dve etape tokom izbijanja pandemije. Prvi kadrovi su krenuli u februaru 2020. godine, da bi tri nedelje kasnije bilo sve obustavljeno, u martu, prema rečima Martineza. Onda je nastao lockdown, sve je bilo zatvoreno punih 6 meseci. Tek u septembru 2020. godine su nastavili snimanje sa svim strogim pravilima pandemije.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište