fbpx

header

Novi hrabri svet: Film Strahinja Banović otvara FEST

Novi-hrabri-svet

Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje. FEST će biti održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala. Ovogodišnji slogan je „Novi hrabri svet“, a inspiracija za njega je bila igra rečima koju predstavlja. Razlog za jubilarni naziv je to što je prvi slogan FEST-a održanog 1971. godine glasio „Hrabri novi svet“.

 

Publici najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno preko 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama. Projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

 

Film „Strahinja Banović“ na otvaranju

 

Na FEST-u će biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine. Tu spadaju film „Titan“, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film „Događaj“ (Happening), rediteljke Odri Divan, koji je zaslužio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

 

Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Publiku očekuje srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade. Među nagradama se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

 

 

Nagrada „Beogradski pobednik“ biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću. Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

 

Povodom jubilarnog 50. izdanja našeg festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih marki za svaku deceniju postojanja FEST-a.

 

Nastanak filmskog festivala FEST

 

Prvi FEST, sa podnaslovom “Hrabri novi svet“, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma “Meš“ Roberta Altmana. Beogradski Međunarodni filmski festival FEST zamišljen je kao godišnji presek najboljih filmova sezone. Sada, festival može da se pohvali da je izrastao u jednu od najznačajnijih filmskih smotri. Takođe, postao je jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

 

Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv “prateći”. “Prateće” su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala.

 

Do sada – FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište