fbpx

header

Nikoli Lorencinu nagrada za životno delo

nagrada-Nikoli-Lorencinu-2022

Nagrada 69. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za životno delo pripala je Nikoli Lorencinu. Ona mu je uručena 29. marta na svečanom otvaranju u Domu omladine Beograda.

 

Predsednik Odbora Martovskog festivala Mladenović je rekao da su njegovi članovi jednoglasno doneli odluku da se Nikoli Lorencinu uruči nagrada „ogroman rad i doprinos“, a na predlog umetničkog direktora festivala Dejana Dabića.

 

– Nagrada je višeznačna. Ona ushićuje, ali istovremeno i zabrinjava. Ne bih mogao da kažem da je podsticajna nagrada. To je nagrada koja je sažetak nečega što je život sa filmom, dokumentarnim filmom posebno – rekao je Lorencin.

 

Lorencin je istakao da nagradu za životno delo zaslužuje da dobije drugi put reditelj Puriša Ðorđević, ali i njegove brojne kolege, prijatelji i poznanici.

 

– Nije lako u 80. godini primati nagrade za životno delo i osvrnuti se šta je sve prethodilo takvoj nagradi. Želim da se buduće generacije ugledaju na minule dobitnike, a uprava festivala da ima na umu neka od ovih imena koje sam pomenuo – istakao je Lorencin.

 

Podsetivši da je Lorencin „posvetio život dokumentarizmu“, Dabić je rekao da je zaslužio nagradu kao priznati i nagrađivani autor filmova, kritičar i esejista, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i drugim školama, i umetnički direktor i predsednik saveta Martovskog festivala.

 

– Njegovi filmovi su učestvovali i dobijali nagrade na Martovskom festivalu, Mefestu, Festefu, u Krakovu, Moskvi, Amsterdamu, Parizu. To predstavlja dobar primer rediteljskog iskustva i pedagoške prakse. Veliki doprinos Martovskom festivalu dao je zalaganjem da se uvede međunarodni takmičarski program kao i pokretanjem izdavaštva – naglasio je Dabić.

 

Na otvaranju festivala biće i srpsko-rumunski reditelj Siniša Dragin i deo ekipe njegovog dokumentarnog filma „Dobrudžanska premijera“. Film će imati svetsku premijeru u DOB-u. Sa elementima igrane rekonstrukcije, film govori o učešću srpskih vojnika u Dobrudžanskoj bici u Prvom svetskom ratu.

 

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić istakao je prirodnu saradnja Martovskog festivala i FCS-a. To je zato što polovinu njegovog kataloga čine projekti podržani kroz konkurse FCS. Kažu da je „prestižno da se ovde nađu autori iz Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije…“.

 

– Za dobru i zdravu osnovu je potreban festival gde će komunicirati publika koja retko ima priliku da vidi na velikom platnu kratkometražne i dokumentarne filmove – primetio je Matić.

 

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Adrijen Fajks je podsetio da će 31. marta na Martovskom festivalu biti prikazano sedam ostvarenja sa bečkog festivala kratkog filma Vijena šorts. Filmovi su po izboru filmskog kritičara Nila Janga. Direktor DOB Nenad Dragović rekao da se nada da će publika „uživati u filmovima Martovskog festivala“.

 

Martovski festival se održava od 29. marta do 2. aprila u DOB-u. U takmičarskom programu će biti prikazano 77 filmova. Članovi žirija Lordan Zafranović, Milan Nikodijević, Dragomir Zupanc, Hajnc Hermans i Ðanfilipo Pedote odlučivaće o dobitniku Gran prija.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište