fbpx

header

Nesvrstani u fokusu festivala „Alternative film/video“

“Alternative film/video” jedan je od najstarijih festivala avangardnog filma u Srbiji i regionu, a odnosi se na stvaralaštvo koje ne spada u lake kategorizacije i koje deluje suprotno dominantnim komercijalnim i estetskim trendovima. Festival pruža uvid u trenutno stanje novih filmskih i video tendencija u regionu i svetu.

 

Festival “Alternative film/video” ove godine se održava od 8. do 11. decembra u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, a tema ovogodišnjeg izdanja su Nesvrstani. Biće prikazano preko 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda…

 

Ovaj međunarodni festival osnovan 1982., a nastao je kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Cilj festivala je da zabeleži i teorijski definiše pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podrži nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima..

 

Glavni kustosi programa, umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić), tražili su inspiraciju u Pokretu nesvrstanih i filmu “Trećeg sveta”, a takmičarski program su organizovali u tri celine, svaku sa idejom dekolonizacije u centru.

 

Festival se otvara u sredu 8. decembra od 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture “Studentski grad” izložbom “Ovo nije rat: Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu”, kustoskinja Emilije Epštajn i Ane Knežević, nastale u saradnji DKSG i Muzeja afričke umetnosti. Tradicionalni prateći program Jug-jugoistok selektora Grega de Kjura predstavlja nove filmske i video-radove nastale od juga do istoka Evrope.

 

Festival će pratiti i radionica “Idu dani: film, sećanje i rad algoritma”. Osnivač i organizator festivala je Akademski kino klub u okviru Doma kulture Studentski grad u Beogradu. O najboljim filmovima odlučivaće međunarodni žiri u sastavu Rim Šileh (Palestina/Belgija), Tomislav Šoban (Hrvatska) i Senka Domanović (Srbija). Festival se zatvara u subotu 11. decembra od 20 časova projekcijom nagrađenih filmova.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište