fbpx

header

Nesvrstani u fokusu festivala „Alternative film/video“

“Alternative film/video” jedan je od najstarijih festivala avangardnog filma u Srbiji i regionu, a odnosi se na stvaralaštvo koje ne spada u lake kategorizacije i koje deluje suprotno dominantnim komercijalnim i estetskim trendovima. Festival pruža uvid u trenutno stanje novih filmskih i video tendencija u regionu i svetu.

 

Festival “Alternative film/video” ove godine se održava od 8. do 11. decembra u Domu kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, a tema ovogodišnjeg izdanja su Nesvrstani. Biće prikazano preko 40 eksperimentalnih, alternativnih, ličnih, avangardnih i političkih filmova iz celog sveta, uključujući filmove iz nesvrstanih zemalja poput Ekvadora, Čilea, Konga, Indije, Tajlanda…

 

Ovaj međunarodni festival osnovan 1982., a nastao je kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Cilj festivala je da zabeleži i teorijski definiše pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podrži nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima..

 

Glavni kustosi programa, umetnički duo Doplgenger (Boško Prostran i Isidora Ilić), tražili su inspiraciju u Pokretu nesvrstanih i filmu “Trećeg sveta”, a takmičarski program su organizovali u tri celine, svaku sa idejom dekolonizacije u centru.

 

Festival se otvara u sredu 8. decembra od 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture “Studentski grad” izložbom “Ovo nije rat: Oslobođenje duha i zemlje, u mastilu i na delu”, kustoskinja Emilije Epštajn i Ane Knežević, nastale u saradnji DKSG i Muzeja afričke umetnosti. Tradicionalni prateći program Jug-jugoistok selektora Grega de Kjura predstavlja nove filmske i video-radove nastale od juga do istoka Evrope.

 

Festival će pratiti i radionica “Idu dani: film, sećanje i rad algoritma”. Osnivač i organizator festivala je Akademski kino klub u okviru Doma kulture Studentski grad u Beogradu. O najboljim filmovima odlučivaće međunarodni žiri u sastavu Rim Šileh (Palestina/Belgija), Tomislav Šoban (Hrvatska) i Senka Domanović (Srbija). Festival se zatvara u subotu 11. decembra od 20 časova projekcijom nagrađenih filmova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište