fbpx

header

Saznajte sve o melanholiji Nede Arnerić

neda-arnerić-monografija

Filmski centar Srbije objavio je monografiju „Neda Arnerić: Čarobna melanholija”. Ovu publikaciju priredila Anita Panić, TV autorka i publicista, a u prodaji će se naći krajem januara.

 

50. FEST: Ovo su velika imena koja dolaze u prestonicu

 

„Neda Arnerić: Čarobna melanholija“ je četvrta knjiga iz edicije „Monografije“ i priredila ju je Anita Panić, TV autorka, dokumentaristkinja i publicistkinja, autorka monografija o Petru Kralju „Kralj“ i Mileni Dravić „Ključ snova“.

 

Sagledavanjem glumačke karijere Nede Arnerić, te njenim mestom i značajem, na stranicama njoj posevećene monografije bave se neki od najrelevantnijih ljudi regionalne kinematografije.

 

Monografija „Neda Arnerić: Čarobna melanholija“ je obogaćena brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti.

 

Jelisaveta Načić: Ovo je priča o zaboravljenoj graditeljki Beograda

 

Knjiga je podeljena na osam poglavlja.

 

Prvo poglavlje („Film“) donosi sećanja filmskih stvaralaca koji su sarađivali sa Nedom Arnerić, a to su Rade Šerbedžija, Miodrag Brik Krivokapić, Lordan Zafranović, Branko Cvejić, Milan Jelić, Goran Marković, Meto Jovanovski, Nikola Kole Angelovski, Miloš Radivojević i Dejan Karaklajić.

 

U drugom poglavlju („Filmske impresije“) nalaze se tekstovi o Nedi Arnerić koje su napisali Daniel Rafaelić, Veljko Krulčić, Goran Jovanović, Dževdet Tuzlić, Dejan Dabić i Stojan Sinadinov, dok su u trećem poglevlju („Zvezdana prašina“) sabrani članci o glumici objavljivani u brojnim časopisima, knjigama i sajtovima, a čiji su autori Mira Boglić, Aleksandar Mandić, M. Pepić, Zoran Petrović, Zoran Janković, Slobodan Šijan i Rajko Grlić, piše FCS.

 

Ko bi mogao biti Jovica Aćin?

 

Četvrto poglavlje („Pozorište“) je fokusirano na pozorišnu karijeru Nede Arenrić (uz tekstove Milice Kralj, Aleksandra Alača, Lazara Ristovskog, Dušana Kovačevića, Svetozara Cvetkovića…), a peto poglavlje („Televizija“) bavi se televizijskim ulogama naše istaknute glumice (kroz sećanja Stanka Crnobrnje, Vladimira Aleksića i Hrvoja Barišića), dok se u šestom poglavlju („Likovnost“) nalazi se tekst Suzane Spasić „Vojna deca“.

 

Poslednja dva poglavlja donose filmsku i televizijsku filmografiju Nede Arnerić i spisak uloga ostvarenih u pozorištu, kao i spisak nagrada koje je glumica osvojila za svoje filmsko stvaralaštvo. Knjiga se završava tekstovima Anite Panić i Daniela Rafaelića.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište