fbpx

header

Jugoslovenska kinoteka otvara reviju italijanskog filma

jugoslovenska-kinoteka-italijanski-filmovi

Duh italijanske sinematografije stiže u Beograd 24. januara, gde i ostaje u trajanju od pet dana, do 29. januara. Jugoslovenska kinoteka će ovom prilikom prezentovati deset najuspešnijih filmova nastalih u italijanskoj produkciji tokom poslednje tri godine, pod objedinjenim nazivom “CinemaItaliaOggi Balkan”.

 

Reviju će otvoriti filmsko ostvarenje “Prokleto proleće” režiserke Elize Amoruzo, prikazano na devet festivala širom sveta. Potom, uslediće i filmovi “Menjam sve!” Gvida Kjeze i “Za Kjaru” Džonasa Karpinjana, koji je ujedno i dobitnik pet nagrada na festivalima u Kanu, Lisabonu, Sevilji, Stokholmu i Cirihu.
Zatim, publika će se prepustiti filmskoj magiji koju donose drama “U kavezu” Leonarda di Kostanca, prikazana na preko 15 festivala širom sveta, kao i komedija “Bangla” Faima Buijana, dobitnica nagrada Zlatnog globusa Italije i Festival del Cinema Europeo. Film “Californie” Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana je, takođe, zaslužio svoje mesto na ovom autentičnom repertoaru, a nikako neće biti zanemarena i ostvarenja Hleba Papoua pod nazivom “Legionar” i drama “Predatori” režisera Pjetra Kastelita, koja je osvojila četiri važne nagrade. Jugoslovenska kinoteka će tokom revije italijanskog filma emitovati i naslove: “Šta će biti” Frančeska Brunija i komediju “Doktor na jednu noć” Gvida Kjeze, već spomenutog režisera.

 

Celokupna ideja nastala je zahvaljujući realizaciji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu u saradnji sa ustanovom “Činečita” i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku Ambasada Italije u Beogradu i Podgorici.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište